Z regionu

„Od pola do stołu” –poznajemy mazowieckie smakołyki

2012.10.03 11:55

Autor: Izabela Kuźniewska, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

  • fot. Izabela Kuźniewska
  • fot. Izabela Kuźniewska
  • fot. Izabela Kuźniewska
  • fot. Izabela Kuźniewska
  • fot. Izabela Kuźniewska
  • fot. Izabela Kuźniewska
  • fot. Izabela Kuźniewska
  • fot. Izabela Kuźniewska
  • fot. Izabela Kuźniewska
  • fot. Izabela Kuźniewska

Znamy już laureatów pierwszego etapu konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Ogłoszono ich podczas VII edycji jesiennego jarmarku „Od pola do stołu”, zorganizowanego 30 września br. w Poświętnem w płońskim oddziale Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

 

Konkurs na najlepszą potrawę regionalną i produkt żywnościowy przebiega dwuetapowo. Na poziomie regionalnym jest organizowany przy udziale samorządów województw. Na poziomie krajowym prowadzony jest przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego. Zwieńczeniem kulinarnych zmagań jest uhonorowanie zwycięzców Perłami podczas Targów Polagra Food w Poznaniu. Celem przedsięwzięcia jest popularyzacja wiedzy o regionalnych potrawach i produktach żywnościowych.

 

Szeroka formuła konkursu pozwala aplikować w wielu kategoriach:

  • produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego,
  • produkty regionalne pochodzenia roślinnego,
  • napoje regionalne,
  • inne produkty regionalne,
  • część gastronomiczna. 

Zgłoszone do konkursu produkty i potrawy oceniło specjalnie powołane jury, które, po degustacji oraz zapoznaniu się z kartami zgłoszeniowymi, wytypowało laureatów.

 

Podczas imprezy odbyła się również konferencja „Produkt tradycyjny i lokalny elementem promocji i szansą rozwoju regionu”. Było to już trzecie z cyklu sześciu spotkań organizowanych przez Samorząd Województwa Mazowieckiego. Pracownicy Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich UMWM przygotowali specjalne prezentacje związane z tematyką dyskusji i służyli wiedzą, odpowiadając na pytania gości. W konferencji wzięli udział rolnicy, rolnicy ekologiczni, przetwórcy i doradcy rolni, a także przedstawiciele władz samorządowych oraz lokalnych grup działania.

 

Z zainteresowaniem spotkały się wystąpienia rolników opowiadających o własnych doświadczeniach w gospodarstwie. Krzysztof Kowalski z miejscowości Winniki omówił tajniki produkcji oleju lnianego z wykorzystaniem własnych surowców. Przybliżył też metody zagospodarowania produktów ubocznych.

 

Julian Bielawski – prowadzący firmę w Wyszkowie zapoznał słuchaczy z tematyką wytwarzania produktów mięsnych w oparciu o mięso świni złotnickiej. Wystąpienia praktyków produkcji i przetwórstwa zaowocowały żywą dyskusją zebranych oraz wieloma ciekawymi wnioskami.

Liczba wyświetleń: 610

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.