Z regionu

Kolejny Dzień Ziemi za nami

2013.04.30 10:30 , aktualizacja: 2013.08.20 08:39

Autor: Izabela Kuźniewska (RW), Wprowadzenie: Monika Guzowska

  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk

28 kwietnia br. na Polu Mokotowskim w Warszawie, w Alejce Produktów Tradycyjnych i Lokalnych Mazowsza prezentowaliśmy produkty nagrodzone tegorocznym Laurem Marszałka, wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych, jak również producentów należących do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

 

Projekt ma już ugruntowaną pozycję w programie Dnia Ziemi. To jedna z nielicznych prezentacji tradycyjnej i regionalnej żywności, organizowana na tak dużą skalę, której towarzyszą działania informacyjne. Deszczowa aura nie odstraszyła miłośników mazowieckich specjałów. Kiełbasa jałowcowa sucha, chleb żytni na zakwasie czy sery kozie z kozieradką lub czarnuszką to tylko niektóre z rarytasów, których można było spróbować. Nie zabrakło też słodyczy. Konfitur: z czerwonej porzeczki z kolendrą, cytrynowej z dodatkiem limonek, wiśni z rumem, truskawek z amaretto, ale także tradycyjnych pączków, serników i szarlotki z jabłek starych odmian.

 

Przedsięwzięcie pn. „Dzień Ziemi – Alejka Produktów Tradycyjnych i Regionalnych Mazowsza” współfinansowane było ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Liczba wyświetleń: 344

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.