Z regionu
Wyniki konkursu „Smak Ekologicznej Żywności”
2013.06.14 11:25 , aktualizacja: 2013.06.14 13:02
Autor: Krzysztof Kuran (RW), Wprowadzenie: Monika Guzowska
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
- Fot. Anna Woszczyk
Znamy już laureatów X edycji konkursu „Smaki ekologicznej żywności”. Od połowy marca uczestnicy z całego Mazowsza zmagali się z pytaniami z zakresu ekologii i ekologicznej żywności. Najlepszym, 12 czerwca br., wręczono nagrody podczas uroczystego finału.
Konkurs, organizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego, przebiegał w dwóch etapach – szkolnym i wojewódzkim. W pierwszym to szkoła wyłaniała swojego reprezentanta. W drugim etapie uczestnicy musieli rozwiązać test, na który złożyły się 33 pytania z możliwością wyboru oraz 3 opisowe.
Konkurs cieszy się co roku dużym zainteresowaniem dzieci. Skierowany jest do dwóch grup wiekowych – uczniów szkół podstawowych klas IV-VI oraz gimnazjalistów. W tym roku do urzędu wpłynęło 122 zgłoszenia w tym 67 ze szkół podstawowych oraz 55 z gimnazjów. Do udziału w II etapie konkursu zgłosiło się 36 szkół podstawowych i 34 gimnazja. W efekcie wyłoniono 6 laureatów i są nimi:
Szkoła Podstawowa |
||
Imię i nazwisko laureata |
Miejsce w konkursie |
Nazwa placówki |
Adam Słojewski |
I MIEJSCE |
Szkoła Podstawowa nr 2 w Zielonce
|
Bartłomiej Starzyński |
II MIEJSCE |
Zespół Szkół Publicznych w Mrokowie |
Natalia Krzykowska |
III MIEJSCE |
Szkoła Podstawowa wObrębie |
Gimnazjum |
||
Imię i nazwisko laureata |
Miejsce w konkursie |
Nazwa placówki |
Alicja Sadowska |
I MIEJSCE |
Gimnazjum Publiczne w Lesznie |
Dorota Grzegorczyk |
II MIEJSCE |
Publiczne Gimnazjum nr 6 w Radomiu |
Izabela Sińczuk |
III MIEJSCE |
Gimnazjum im. H. Sienkiewicza w Sterdyni |
Konkurs wpływa na kształtowanie świadomości ekologicznej dzieci i młodzieży oraz popularyzuje wśród nich wiedzę nt. żywności ekologicznej.Przedsięwzięcie stwarza możliwości dotarcia do młodych ludzi i poszerzenia znajomości korzyści płynących ze spożywania żywności ekologicznej. Pośrednio może się to również przełożyć na wzrost w przyszłości zapotrzebowania na ekologiczne produkty, a co za tym idzie na rozwój rolnictwa ekologicznego.
Wypracowanie właściwych nawyków żywieniowych ma nieocenione znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, dlatego niezwykle cenne są wszelkiego rodzaju inicjatywy mające na celu szeroko rozumianą edukację ekologiczną najmłodszych konsumentów. Żywność ekologiczna to smaczne i zdrowe produkty, wytwarzane w naturalny sposób bez użycia chemicznych środków konserwujących. Pochodzą z gospodarstw, w których stosowane są tylko naturalne metody ochrony roślin, a uprawy nie są modyfikowane genetycznie.
Laureatom w obu kategoriach wiekowych za zajęcie I, II, i III miejsca wręczono nagrody rzeczowe w postaci: tabletów, aparatów fotograficznych i smartphonów. Miłym zakończeniem było przygotowanie poczęstunku i spacer po warszawskim ZOO.
Środki finansowe na realizację konkursu pochodziły z budżetu Samorządu Województwa Mazowieckiego oraz Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach projektu „Konkursy KSOW – 2013 rok” – Pomoc Techniczna Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Nagrody i podziękowania dla laureatów, uczestników i nauczycieli w imieniu marszałka Adama Struzika wręczył zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM Kazimierz Porębski.
Liczba wyświetleń: 1076
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.