Z regionu

Wyniki konkursu „Smak Ekologicznej Żywności”

2013.06.14 11:25 , aktualizacja: 2013.06.14 13:02

Autor: Krzysztof Kuran (RW), Wprowadzenie: Monika Guzowska

  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk
  • Fot. Anna Woszczyk

Znamy już laureatów X edycji konkursu „Smaki ekologicznej żywności”. Od połowy marca uczestnicy z całego Mazowsza zmagali się z pytaniami z zakresu ekologii i ekologicznej żywności. Najlepszym, 12 czerwca br., wręczono nagrody podczas uroczystego finału.

 

Konkurs, organizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego, przebiegał w dwóch etapach – szkolnym i wojewódzkim. W pierwszym to szkoła wyłaniała swojego reprezentanta. W drugim etapie uczestnicy musieli rozwiązać test, na który złożyły się 33 pytania z możliwością wyboru oraz 3 opisowe.

 

Konkurs cieszy się co roku dużym zainteresowaniem dzieci. Skierowany jest do dwóch grup wiekowych – uczniów szkół podstawowych klas IV-VI oraz gimnazjalistów. W tym roku do urzędu wpłynęło 122 zgłoszenia w tym 67 ze szkół podstawowych oraz 55 z gimnazjów. Do udziału w II etapie konkursu zgłosiło się 36 szkół podstawowych i 34 gimnazja. W efekcie wyłoniono 6 laureatów i są nimi:

 

 

  

Szkoła Podstawowa

Imię i nazwisko laureata

   Miejsce w konkursie

Nazwa placówki

Adam Słojewski

I MIEJSCE

 Szkoła Podstawowa nr 2 w Zielonce

 

Bartłomiej Starzyński

II MIEJSCE

Zespół Szkół Publicznych w Mrokowie

Natalia Krzykowska

III MIEJSCE

Szkoła Podstawowa wObrębie

Gimnazjum

Imię i nazwisko laureata

     Miejsce w konkursie

Nazwa placówki

Alicja Sadowska

I MIEJSCE

 Gimnazjum Publiczne w Lesznie

Dorota Grzegorczyk

II MIEJSCE

Publiczne Gimnazjum nr 6 w Radomiu

Izabela Sińczuk

III MIEJSCE

Gimnazjum im. H. Sienkiewicza w Sterdyni

 

Konkurs wpływa na kształtowanie świadomości ekologicznej dzieci i młodzieży oraz popularyzuje wśród nich wiedzę nt. żywności ekologicznej.Przedsięwzięcie stwarza możliwości dotarcia do młodych ludzi i poszerzenia znajomości korzyści płynących ze spożywania żywności ekologicznej. Pośrednio może się to również przełożyć na wzrost w przyszłości zapotrzebowania na ekologiczne produkty, a co za tym idzie na rozwój rolnictwa ekologicznego.

 

Wypracowanie właściwych nawyków żywieniowych ma nieocenione znaczenie w profilaktyce zdrowotnej, dlatego niezwykle cenne są wszelkiego rodzaju inicjatywy mające na celu szeroko rozumianą edukację ekologiczną najmłodszych konsumentów. Żywność ekologiczna to smaczne i zdrowe produkty, wytwarzane w naturalny sposób bez użycia chemicznych środków konserwujących. Pochodzą z gospodarstw, w których stosowane są tylko naturalne metody ochrony roślin, a uprawy nie są modyfikowane genetycznie.

 

Laureatom w obu kategoriach wiekowych za zajęcie I, II, i III miejsca wręczono nagrody rzeczowe w postaci: tabletów, aparatów fotograficznych i smartphonów. Miłym zakończeniem było przygotowanie poczęstunku i spacer po warszawskim ZOO.

 

Środki finansowe na realizację konkursu pochodziły z budżetu Samorządu Województwa Mazowieckiego oraz Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w ramach projektu „Konkursy KSOW – 2013 rok” – Pomoc Techniczna Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Nagrody i podziękowania dla laureatów, uczestników i nauczycieli w imieniu marszałka Adama Struzika wręczył zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM Kazimierz Porębski.

Liczba wyświetleń: 1076

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.