Z regionu

Sukces Mazowsza na Międzynarodowych Targach Poznańskich

2013.09.26 09:00 , aktualizacja: 2013.09.26 13:37

Autor: Kazimierz Porębski, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

fot.arch.UMWM
fot.arch.UMWM
fot.arch.UMWM
fot.arch.UMWM
fot.arch.UMWM
fot.arch.UMWM

Targi Smaki Regionów są świętem miłośników tradycyjnej, polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur. Wydarzenie , które odbyło się w dniach 21-24 września, w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej. Swoje najlepsze produkty zaprezentowało także Mazowsze.

 

Organizatorzy wydarzenia – Międzynarodowe Targi Poznańskie oraz Związek Województw RP – zaprosili do współpracy wszystkie regiony Polski. Wystawcami  były poszczególne województwa naszego kraju, które na swoich stoiskach zaprezentowały ofertę producentów win, chlebów, ciast, serów, wędlin i innych przetworów regionalnych.

 

Mazowsze, dzięki środkom wyasygnowanym przez Krajową Sieć Obszarów Wiejskich, zaprezentowało na swoim stoisku produkty wyróżnione w konkursie „O laur Marszałka”. Był więc olej lniany Krzysztofa Kowalskiego z Winnik, wyroby piekarnicze piekarni „Ratuszowa Radzikowscy” z Siedlec, gama produktów mlecznych z mleczarni w Grodzisku Mazowieckim i znakomite nalewki firmy „Longinus” z Ciechanowa. Nasze stoisko regionalne cieszyło się dużym zainteresowaniem zwiedzających.

 

Tradycyjnie podczas targów odbył się uroczysty (XIII) finał konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Statuetkę otrzymały najlepsze produkty i dania tradycyjne, regionalne i lokalne. Laureatami „Pereł 2013” w kategoriach produkty i potrawy tradycyjne zostali: Martyna Częścik z Żulina za „szynkę dębową z tynki”, Krzysztof Kowalski z Winnik za „olej lniany mazowiecki”, gospodarstwo agroturystyczne Ranczo Aksamitka z Gawłowa za „żurek babci Lodzi” i „golonkę po gawłowsku” oraz Wspólnota Lokalna Powiatu Legionowskiego za „zegrzyńskiego sandacza”.

 

Miłym akcentem tego finału były nagrody specjalne „Klucz do Polskiej Spiżarni”, przyznawane za szczególne zasługi na polu promocji produktów regionalnych. W tegorocznej edycji to prestiżowe wyróżnienie otrzymali Wioletta i Dariusz Marcinowscy z Radziwiłłowa (zgłosili 14 produktów na listę ministra rolnictwa i rozwoju wsi). Wyróżnienia wręczali przedstawiciele: Kancelarii Prezydenta RP, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, urzędów marszałkowskich i zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie reprezentował zastępca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Kazimierz Porębski.

Liczba wyświetleń: 324

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.