Z regionu

Gotowanie na polanie

2006.05.10 00:00

Autor: Administrator, Wprowadzenie: Administrator

7 maja 2006 roku w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu odbyła się impreza plenerowa pod nazwą „Gotowanie na polanie”.

Celem imprezy było popularyzowanie tradycji kulinarnych Mazowsza. Sierpecki Skansen gościł m.in. Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika, przedstawicieli Sejmu RP, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego, świata kultury oraz licznych mieszkańców regionu i miłośników regionalnej kuchni.

Głównym punktem programu był konkurs na najsmaczniejszą potrawę mazowiecką oraz kiermasz zdrowej żywności. Potrawy oceniane były w czterech kategoriach: zupa, potrawa mięsna, danie bezmięsne, przystawka. Do konkursu zgłoszono ogółem 33 potrawy. Zwycięzcom nagrody wręczyli Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik, który był również fundatorem nagród specjalnych oraz Dyrektor Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu Jan Rzeszotarski.

Podczas całodniowej imprezy nie zabrakło wielu atrakcji przygotowanych przez Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, m.in. odbyły się liczne koncerty zespołów i kapeli folkowych, pokazy zajęć codziennych z życia mazowieckiej wsi, rzemiosła i rękodzieła ludowego oraz degustacja kulinarnych specjałów kuchni regionalnej. Ponadto można było obejrzeć widowisko obrzędowe „Wesele kurpiowskie” oraz posłuchać fragmentów „Chłopów” W. Reymonta, recytowanych przez aktorów sceny polskiej – Emilię Krakowską, Ignacego Gogolewskiego i Jerzego Ofierskiego.
  • Gotowanie na Polanie
  • Przysmaki kuchni...
  • Regionalne przysmaki
  • Mazowieckie wypieki
  • Uroczyste otwarcie imprezy
  • Przyroda Mazowsza
  • Skansen w Sierpcu

Pliki do pobrania

Liczba wyświetleń: 715

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.