Z regionu
„Regionalia” już po raz trzeci
2014.04.08 13:45
Autor: Krzysztof Kuran, (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
III edycja Targów Produktów Regionalnych i Ekologicznych „Regionalia” odbyła się w Warszawie pod honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika.
Dzięki rozszerzonej formule i połączeniu z bardzo popularną XIX edycją Targów Turystyki i Wypoczynku „Lato” oraz II edycją targów Agroturystyka „Regionalia” stworzyły możliwości dotarcia nie tylko do szerokiej rzeszy klientów indywidualnych, ale również do sieci handlowych,sklepów, hoteli, restauracji, hurtowni oraz mediów. Dla odwiedzających targi czekały smaczne degustacje kulinarnych specjałów. Wystawcy kusili m.in. wybornymi mięsami, chrupiącym pieczywem, słodyczamii, aromatycznymi miodami, a także tradycyjnymi przetworami i wyrobami z mleka. Targom towarzyszyły występy kapel i zespołów regionalnych, pokazy kulinarne, warsztaty oraz ciekawe spotkania i zajęcia dla dzieci.
Na liczącym 130m2 stoisku Mazowsza dziewiętnastu wystawców przedstawiło szeroką gamę produktów regionalnych i ekologicznych. Można było skosztować i zakupić tradycyjnie wypiekany chleb, przetwory przygotowywane według dawnych receptur, sery, wędliny i wyroby garmażeryjne, przyprawy i zioła. Dodatkową atrakcją był konkurs na najlepszy produkt targów. Mazowieccy wystawcy otrzymali dwa medale i dwa wyróżnienia. W kategorii Skarby Natury medal otrzymali: „Piekarnia Radzikowscy” z Siedlec za chleb Razowy Marszałkowski i Gospodarstwo Produkcyjno-Usługowo-Handlowe Krzysztof Kowalski z Winnik k/Nasielska za Olej Lniany z Ziołami. Wyróżnienia przypadły dla: P.P.U.H. „ER” Robert Jasiński z Bud Janowskich za chleb życia „Razowiec Więzienny” oraz dla Lokalnej Grupy Działania „Razem dla Radomki” za Dżem z Papryki Przytyckiej.
Jednoczesna organizacja tych imprez targowych stworzyła możliwość prezentacji i promocji nie tylko tradycyjnych potraw, ale także oferty turystyczno-kulturalnej całego Mazowsza – zachęcano do poznawania najciekawszych zakątków regionu i odwiedzania lokalnych atrakcji turystycznych. Mazowieckie stoiska cieszyły się dużym powodzeniem wśród zwiedzających. Na targach swoją ofertę przedstawiło ponad 200 firm, a same targi odwiedziło ponad 20 tys. osób.
OrganizacjaTargów Produktów Regionalnych i Ekologicznych „Regionalia” dofinansowana została ze środków pochodzącychze Schematu III Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013.
Liczba wyświetleń: 370
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.