Z regionu
Smaki regionów 2014
2014.06.18 14:55 , aktualizacja: 2014.06.25 10:09
Autor: Krzysztof zaniewski, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot.Krzysztof Zaniewski
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
- fot. Maria Janicka
Za nami finał regionalny czternastej edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów 2014 zorganizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego przy aktywnej współpracy z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Warszawie.
Konkurs służy idei wyszukiwania i utrwalania dziedzictwa kulinarnego regionu. Zgodnie z regulaminem, przebiegał w dwóch kategoriach: na najlepszą potrawę regionalną oraz na najlepszy regionalny produkt żywnościowy. Do pierwszej zgłosiło się 8 zespołów, a w gronie produktów rywalizowało 51 wyrobów.
Komisje konkursowe złożone z przedstawicieli Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Agencji Rynku Rolnego, Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie oraz Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego zdecydowały o wyłonieniu zwycięzców w poszczególnych kategoriach.
W opinii jury tegoroczny konkurs wyróżniał się spośród innych edycji szczególnie wysokim poziomem zaprezentowanych potraw i produktów. Także strona estetyczna eksponowanych wyrobów była wyjątkowa. Konkurs służy idei wyszukiwania i utrwalania dziedzictwa kulinarnego naszego regionu.
POTRAWY
I miejsce– Forszmak z dzika, polędwiczki z jelenia duszone przygotowane przez Marię Lipską – Dwór Dłużniewo Restauracja Hotel Gastronomia Kaprys Arkadia z Baboszewa, powiat płoński,
II miejsce – Grzybowa na zakwasie, królik duszony w białym winie z warzywami – produkt Zofii Leszczyńskiej – Gospodarstwo Agroturystyczne Dworek nad Wkrą z Brudnicy, powiat żuromiński,
III miejsce – Zupa rybna z Puszczy Białej, policzki wołowe z rwakami przygotowane przez Adrianę Machnacz - Gospodarstwo Agroturystyczne Młyn Gąsiorowo, powiat pułtuski.
PRODUKTY REGIONALNE
1) Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
w podgrupie Produkty i przetwory mięsne Komisja Konkursowa przyznała dwa I Miejsca:
a) Palcówka dworska (kiełbasa palcem napychana) przygotowana przez Martynę Częścik z Żulina, powiat węgrowski.
b) Salceson biały produkt Gerarda Sobolewskiego PPHU – Dzierzążnia 34, powiat płoński.
Wyróżnienie zdobyła Kaszanka wiejska wyrób Małgorzaty Kwiatkowskiej – Wyroby Wiejskie Regionalne z Wólki Kikowskiej 14, powiat nowodworski,
2) Produkty i przetwory z ryb
I miejsce – Pasta rybna z Radziwiłłowa przygotowana przez Gospodarstwo Rolne Wioletty i Dariusza Marcinowskich z Radziwiłłowa Mazowieckiego, powiat żyrardowski
3) Produkty mleczne
I miejsce – Masło śmietankowe wyrób Tomasza Rachockiego z Turzy Małej, powiat mławski
Wyróżnienie – Ser podpuszczkowy przygotowana przez Ewę Jurzyk z Lutobroku, powiat pułtuski
4) Miody
I miejsce zajął Miód Wesoła Pszczółka Wielokwiatowy wyprodukowany przez Janusza Ambroziaka – Pasieka Koniczynka z Ugniewa, powiat ostrowski.
II PRODUKTY REGIONALNE POCHODZENIA ROŚLINNEGO
Przetwory owocowe
I miejsce – Powidła śliwkowe wyprodukowane przez Annę Szpurę ze Starej Kornicy, powiat łosicki.
Wyróżnienie zdobyła Konfitura borówkowa z gruszką – wyrób Ewy Wołosewicz ze Starych Trębic, powiat siedlecki.
Przetwory warzywne
I miejsce – Soczewicowe zlepieńce wyprodukowane przez Iwonę Garbulińskąz Dosina, powiatlegionowski
Wyróżnienie zdobył Pieróg „Danusi” przygotowany przez Danutę Woźniak Koło gospodyń Wiejskich w Zdzichowie, powiat szydłowiecki.
Produkty zbożowe
I miejsce – Chleb żytni razowy na zakwasie wyrób Grażyny Więch z Ossowa, powiat wołomiński.
Wyróżnienie zdobył Chleb wieloziarnisty wyprodukowany przez Jagodę Sikorską Stowarzyszenie Kobiet Gminy Załuski – Szczytno, powiat płoński.
Wyroby cukiernicze
I miejsce – Tort marengowy produktJadwigi Wołynik z Legionowa.
Wyróżnienie zdobyłyJarzębinki przygotowane przez Michała Adamczyka Gospodarstwo Agroturystyczne „Sielanka Raciąż” – Pólka Raciąż, powiat płoński.
NAPOJE REGIONALNE
Napoje bezalkoholowe
I miejsce – Mętny sok wyciskany na zimno wyprodukowany przez Tomasza Bieńkowskiego z Zapiecek, powiat nowodworski.
Napoje alkoholowe
I miejsce – Smorodinówka przygotowana przez Halinę Nałęcz z Marynina, powiat legionowski.
Wyróżnienia
Nalewka „Miętówka Szczepana” produkt Anety Krasuskiej ze Zdziechowa, powiat szydłowiecki.
Nalewka „Mlekówka” wyprodukowana przez Adrianę Machnacz - Gospodarstwo Agroturystyczne Młyn Gąsiorowo, powiat pułtuski.
IV INNE PRODUKTY REGIONALNE
Nagród i wyróżnień nie przyznano.
PRODUKTY NOMINOWANE DO „PERŁY 2014”
Produkty mleczne
TWARÓG PÓŁTŁUSTY WIEJSKI NIEPASTERYZOWANY
Tomasz Rachocki – Turza Mała, powiat żuromiński
MASŁO KLAROWANE
Gospodarstwo Rolne Wioletty i Dariusza Marcinowskich – Radziwiłłów Mazowiecki, powiat żyrardowski.
Miody
MIÓD WIELOKWIATOWY NADWKRZAŃSKI Adam Piotrkowski – Żuromin.
Produkty zbożowe
OLEJ RZEPAKOWY TŁOCZONY NA ZIMNO Krzysztof Kowalski – Winniki 18, powiat nowodworski.
Wyroby cukiernicze
KOROWAJ WESELNY Anna Szpura – Stara Kornica, powiat łosicki.
Liczba wyświetleń: 953
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.