Z regionu

Regionalne (przy)smaki

2014.10.01 15:45 , aktualizacja: 2014.10.02 09:40

Autor: Kazimierz Porębski, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • fot.Anna Gawlicka
  • fot.Anna Gawlicka
  • fot.Anna Gawlicka
  • fot.Anna Gawlicka
  • fot.Anna Gawlicka
  • fot.Anna Gawlicka
  • fot.Anna Gawlicka
  • fot.Anna Gawlicka

Smaki Regionów 2014 w halach Międzynarodowych Targów Poznańskich, odbywające się w dniach 27–30 września to kolejny udany występ mazowieckich producentów produktów tradycyjnych.

 

Województwo mazowieckie reprezentowali: Karol Majewski –„Nalewki Staropolskie”, Wojciech Radzikowski – Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy, Krzysztof Kowalski – wytwórca olejów – lnianego( wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych) i rzepakowego, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Grodzisku Mazowieckim z koronnym produktem – serem typu mozzarella.

 

Stoiska wystawców z Mazowsza cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Można było wiele dowiedzieć się na temat regionalnych specjałów, także ich skosztować. Degustacji nalewek towarzyszyły dyskusje o staropolskim sposobie ich wytwarzania, owocach, nastawach i gąsiorach. Wielu zwiedzających nurtowała kwestia zdrowotnych walorów oleju lnianego. Padały również liczne pytania o bezglutenowe wypieki czy wspominane z czasów dzieciństwa  zsiadłe mleko.  

 

W drugim dniu targów wręczono nagrody laureatom XIV konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” organizowanego corocznie przez Polską Izbę Produktu Regionalnego  i Lokalnego. „PERŁY 2014” otrzymali: Anna Szpura – „korowaj weselny”, Wioletta i Dariusz Marcinowscy – „masło klarowane” oraz Adrianna Machnacz z Młyna Gąsiorowo –„policzki wołowe w sosie grzybowym z rwakami”.

 

Złoty Medal Targów za „chleb marszałkowski” otrzymał Wojciech Radzikowski. Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy to firma rodzinna z 80-letnią tradycją, wytwarzająca pieczywo według starych receptur okresu międzywojennego – lata 20. i 30. XX w., bez polepszaczy, konserwantów czy barwników. Do produkcji stosuje mąki żytnie gruboziarniste razowe i pszenne z małych młynów lokalnych.

 

Piękny dorobek Mazowsza w tegorocznej edycji „Smaków Regionów” powiększyła nagroda honorowa przyznana przez Kapitułę Krajową „Klucz do Polskiej Spiżarni”. Otrzymał ją zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Kazimierz Porębski. To prestiżowe wyróżnienie dla osób, organizacji, instytucji zasłużonych w promocji produktów tradycyjnych.

 

Projekt Targi Smaki Regionów został współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007–2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 

Liczba wyświetleń: 477

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.