Z regionu

Mazowsze na Targach Smaki Regionów 2015

2015.09.24 09:30 , aktualizacja: 2015.12.23 10:28

Autor: Krzysztof Zaniewski, Wprowadzenie: Oktawia Wierzbicka

  • medal Pobierz: medal Fot. arch. UMWM
  • stoisko mazowieckie po raz kolejny cieszyło się dużą popularnością Pobierz: stoisko mazowieckie po raz kolejny cieszyło się dużą popularnością Fot. arch. UMWM
  • stoisko przedstawicieli województwa mazowieckiego z sokami owocowymi Pobierz: stoisko przedstawicieli województwa mazowieckiego z sokami owocowymi Fot. arch. UMWM
  • na targach można było posmakować również kilka odmian oleju Pobierz: na targach można było posmakować również kilka odmian oleju Fot. arch. UMWM
  • książeczki promocyjne z informacjami o produktach i przysmakach mazowieckich Pobierz: książeczki promocyjne z informacjami o produktach i przysmakach mazowieckich Fot. arch. UMWM
  • wystawa z nalewkami jednego z przedstawicieli Mazowsza Pobierz: wystawa z nalewkami jednego z przedstawicieli Mazowsza Fot. arch. UMWM
  • stoisko mazowieckie na targach smaki regionów Pobierz: stoisko mazowieckie na targach smaki regionów Fot. arch. UMWM

Samorząd Województwa Mazowieckiego po raz kolejny uczestniczył w targach „Smaki Regionów”.

 

Wyniki konkursu

Tradycją targów jest wręczanie pereł nagrodzonym w ogólnokrajowym konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. Wśród laureatów znaleźli się również przedstawiciele naszego województwa: Artur Zarzycki za Skołatowską Szynkę Dziedzica, Gospodarstwo Pasieczne Adam Piotrowski za Miód Wielokwiatowy Nadwkrzański, Gospodarstwo Rolne Franciszek Kessler za Olej Rzepakowy Kesslera, Gospodarstwo Agroturystyczne Zagroda Edukacyjna Ewa Mitowska za potrawę medaliony z polędwiczek wieprzowych z kozim serem, wędzoną szynką i kaszą jęczmienną.

 

Podczas „Smaków Regionów” rozstrzygany jest również konkurs adresowany do wystawców, w którym oceniane są produkty na stoiskach wystawienniczych poszczególnych województw. Tutaj też nie zabrakło przedstawicieli Mazowsza. Olej rzepakowy tłoczony na zimno z tłoczni Krzysztofa Kowalskiego oraz chleb razowy Ratuszowy Wojciecha Radzikowskiewgo zostały wyróżnione dyplomami i medalami. Kolejnym miłym akcentem było wręczenie certyfikatu systemu „Jakość Tradycja” Gospodarstwu Produkcyjno Handlowo Usługowemu Krzysztof Kowalski za produkt Olej rzepakowy tłoczony na zimno.

 

Jakość, tradycja i smak

Stoisko mazowieckie, jak każdego roku, cieszyło się dużym zainteresowaniem odwiedzających. Liczba nagród i uzyskanych tytułów świadczy o wysokim poziomie jakości produktów spożywczych z Mazowsza. Nasze stoisko na Targach „Smaki Regionów 2015” zostało sfinansowane z funduszy Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Pomoc Techniczna na lata 2014 – 2020.

 

Liczba wyświetleń: 380

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.