Z regionu

Smaki natury

2016.04.26 15:20 , aktualizacja: 2016.04.27 12:54

Autor: Krzysztof Kuran, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • Wystawca z pieczywem na stoisku Samorządu Województwa Mazowieckiego fot.Martyna Kowalska
  • Wśród nagrodzonych znalazł się laureat z Mazowsza fot.Martyna Kowalska
  • Targi Regionalia 2016 fot.Marta Król

V edycja Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia” za nami. Wydarzenie objął patronatem honorowym Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik.

 

Dzięki rozszerzonej formule wydarzenia i połączeniu z XXI edycją Targów Turystyki i Wypoczynku „Lato” oraz IV edycją targów Agroturystyka mogliśmy dotrzeć do szerokiej rzeszy klientów indywidualnych, ale również do sieci handlowych, sklepów, hoteli, restauracji i hurtowni. Ofertę przedstawiło ponad 200 firm. Na odwiedzających czekały degustacje kulinarnych specjałów. Wystawcy kusili m.in. wybornymi mięsami, chrupiącym pieczywem, słodyczami, aromatycznymi miodami, a także tradycyjnymi przetworami i wyrobami z mleka. Targi odwiedziło kilkanaście tysięcy osób.

 

Stoisko Mazowsza

Na 150 m2 grupa 24 wystawców przedstawiła szeroką gamę produktów regionalnych i tradycyjnych. Podczas 3 dni można było poznać bogactwo wyrobów rzemieślniczych, skosztować i zakupić tradycyjnie wypiekany chleb, przetwory przygotowywane według dawnych receptur, sery, wędliny i wyroby garmażeryjne, przyprawy, miody, naturalne soki. Promowano produkty, których receptura oparta jest na bazie naturalnych składników, a wyrób odbywa się według starych receptur
i sprawdzonych przepisów.

 

Wyróżnione produkty

Organizatorzy imprezy co roku zachęcają wystawców i przeprowadzają konkurs na Najlepszy Produkt Targów Regionalia. Promuje on wyjątkowe regionalne i lokalne produkty. W tegorocznej edycji w kategorii SKARBY NATURY za najlepszy kefir doceniono Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Siedlcach.

 

Oferta turystyczna

Podczas targów zaprezentowano także ofertę turystyczno-kulturalną całego Mazowsza – zachęcano do poznawania najciekawszych zakątków województwa. Mazowieckie stoiska cieszyły się dużym powodzeniem wśród zwiedzających.

 

Organizację Targów Produktów Tradycyjnych i Ekologicznych „Regionalia” dofinansowano ze środków pochodzących ze Schematu II Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 –2020.

 

Liczba wyświetleń: 220

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.