Z regionu

Majówka taka jak dawniej

2016.05.05 13:30 , aktualizacja: 2016.05.06 15:43

Autor: Jarosław Asztemborski, Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • Gotowanie w skansenie Fot. D. Krześniak
  • Zespół folklorystyczny z Kadzidła Fot. D. Krześniak
  • Pokaz prac domowych Fot. D. Krześniak
  • Występy orkiestr dętych Fot. D. Krześniak

Tegoroczna Wielka Majówka w skansenie organizowana przez Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu miała trzy odsłony, każda z nich pokazywała inne oblicze mazowieckiego folkloru.
 

Dla odwiedzających przygotowano prezentację obrzędów i prac wiosennych, koncerty folklorystyczne, rodzinne konkursy z nagrodami, specjały kuchni regionalnej, przejażdżki konne, ognisko z pieczeniem kiełbasek i wiele innych. Słoneczna aura towarzysząca wydarzeniom sprzyjała spacerom, spotkaniom z kulturą ludową i dobrej zabawie na świeżym powietrzu. W ciągu trzech dni trwania Wielkiej Majówki muzeum odwiedziło 6375 osób.

 

Gotowanie na polanie

Pierwszego dnia zorganizowano konkurs nas najsmaczniejszą potrawę mazowiecką. Wzięły w nim udział m.in. członkinie kół gospodyń wiejskich, miłośnicy dawnej kuchni oraz producenci regionalnej żywności. Do rywalizacji zgłoszono 44 dania i produkty regionalne w kategoriach: zupa, danie jarskie, danie mięsne, przekąska, deser i napój. Wyboru najlepszych dokonało jury, w skład którego weszli również przedstawiciele zwiedzających, wyłonieni w  drodze losowania. Wygrały: „Zalewajka” (Koło Gospodyń Różyce), „Kołduny mazowieckie z soczewicy w kapuście” (Koło Gospodyń Wiejskich w Grodkowie Zawisze), „Rolada z piersi gęsi” (Koło Gospodyń Wiejskich w Rycharcicach), „Pierogi z mięsem” (Stowarzyszenie „KGW Jagna” w Tłuchowie), ciasto „Sybirak” upieczone przez Iwonę Bogdańską oraz „Cytrynówka” autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich „Łęczanki”.

 

Atrakcje dla całej rodziny

Na wiosennym kiermaszu, oprócz tradycyjnego jadła, pojawiły się też produkty rękodzieła, rzemiosła i zdobnictwa regionalnego. Dawne obyczaje weselne zaprezentował Zespół Folklorystyczny KURPIANKA CEPELIA z Kadzidła. W zagrodach i na muzealnych polach pokazano prace wiosenne. Członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznej Ludności Cywilnej z Mławy prezentowali sadzenie ziemniaków i zdobili przydrożną kapliczkę na nabożeństwa majowe. Ich stroje z przełomu XIX i XX w. odwzorowywały pełen przekrój społeczny tamtego okresu. Również dla dzieci przygotowano atrakcje. Poznawały one gry i zabawy dziadków, nosiły wodę za pomocą nosideł, zmagały się z tajnikami ortografii podczas dyktanda kulinarnego i brały udział w pokazach „Jak to ze zbożem było”, odkrywając drogę jaką pokonuje ziarno od kłosa do bochenka. Mogły wraz z wiejskim garncarzem lepić naczynia, a z plecionkarzem wypleść dno kosza.

Trzeci dzień długiego weekendu w skansenie zdominowały występy orkiestr dętych, które stały się tradycją odbywających się w święto Konstytucji 3 Maja imprez plenerowych w muzeum. Zagrały Parafialna Orkiestra Dęta ze Szczutowie i Młodzieżowa Orkiestra Dęta OSP z Gozdowa. Na polanie dla zwiedzających przygotowano szereg zawodów rodzinnych z nagrodami.

Liczba wyświetleń: 390

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.