Z regionu

O dziedzictwie kulinarnym w Oslo

2016.09.05 13:20 , aktualizacja: 2016.09.05 15:51

Autor: Justyna Niedzielak, RW, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

  • Grondalen Gard - wizyta na farmie fot. Regional Matkultur...
  • Gamle Tarnhuset - restauracja fot. Regional Matkultur...
  • Uczestnicy forum z całej Europy fot. Regional Matkultur...
  • Mazowieckich specjałów próbowali uczestnicy forum fot. Regional Matkultur...
  • Wędzony wieloryb fot. Justyna Niedzielak

Stolica Norwegii gościła uczestników Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, której członkiem jest województwo mazowieckie. Spotkanie było okazją do wymiany uwag, pomysłów i doświadczeń.

 

Podczas dwudniowego spotkania koordynatorzy regionalni i przedstawiciele zrzeszonych przedsiębiorców z 6 państw (Turcji, Norwegii, Chorwacji,  Niemiec, Szwecji, Polski) dyskutowali nad sposobami wzmocnienia marketingowej skuteczności sieci oraz możliwościami pozyskiwania funduszy na poszerzenie działalności. Omówiono także zeszłoroczny i przyszły budżet.

 

Mazowieckie specjały na norweskim stole

Województwo mazowieckie, oprócz przedstawicieli urzędu marszałkowskiego, reprezentowała grupa mazowieckich przedsiębiorców: Bożena Polak-Stojanova oraz Małgorzata Borkowska – restauracja i sklep „Zaścianek Polski” z Siedlec, Zbigniew Durajczyk – „Tęczowa Pasieka Zbigniew Durajczyk” ze wsi Cieciszew, gmina Konstancin-Jeziorna oraz Ksenia Majewska – „Nalewki staropolskie” z Warszawy.

 

Kulinarne dziedzictwo

Podczas wizyt studyjnych odwiedzono podmioty z regionu Oslofjord działające w sieci: restaurację i browar Kringler, sklep ze zdrową żywnością położony na terenie szkoły rolniczej (liceum) oraz farmy Gårdsbutikken Beite i Grøndalen gård (hodowla krów, świń), gdzie wytwarzany jest popularny w Norwegii ser Nýr. Zrzeszone w sieci restauracje – Gamle Tårnhuset, Gamle Raadhus czy Brasserie Paleo na co dzień serwują dania przyrządzone z produktów dostarczonych przez lokalnych producentów żywności.  Organizują też spotkania typu „poznaj rolnika”, w trakcie których gospodarze opowiadają o serwowanych produktach.  

 

Fundusze

Forum Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w Oslo współfinansowano  ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej  Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

 

 

Liczba wyświetleń: 218

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.