Z regionu

„Mazowsze Pachnące Papryką”

2016.09.28 15:25

Autor: Marta Król (RW), Wprowadzenie: Monika Gontarczyk

  • - Stowarzyszenie „Wrzosowisko” z Wrzosu podczas przygotowywania degustacji Fot. arch. UMWM
  • Gala wręczenia nagrody Perła 2016 Pani Anecie Kurpiewskiej z Restauracji Kugiel z Ostrołęki Fot. arch. UMWM
  • Laureaci nagrody Perła 2016 i „Klucza do Polskiej Spiżarni” Fot. arch. UMWM
  • Stoisko Samorządu Województwa Mazowieckiego Fot. arch. UMWM
  • Zespół folklorystyczny „Wieniawa” Fot. arch. UMWM

Tak brzmiało tegoroczne hasło stoiska Samorządu Województwa Mazowieckiego na poznańskich Targach Smaki Regionów (24-27 września br). Zostało przygotowane wspólnie z Lokalną Grupą Działania „Razem dla Radomki”, a za serwowane potrawy z papryki odpowiedzialne było Stowarzyszenie „Wrzosowisko” z Wrzosu.

 

Stoisko

Mazowiecka ekspozycja postawiła tym razem na „Paprykę Przytycką”, jako jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów rolniczych w województwie. Promowano producentów papryki z regionu radomskiego oraz wytwórców przetworów regionalnych i tradycyjnych. Nie zabrakło pokazu kulinarnego oraz degustacji smakołyków, m.in. leczo z papryki. Swoje wyroby prezentowały także: Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Grodzisk Mazowiecki, Nalewki Staropolskie Karol Majewski, Piekarnia Ratuszowa Radzikowscy z Siedlec, firma Eterno oraz Gospodarstwo Krzysztofa Kowalskiego. W niedzielę do wspólnej zabawy gości stoiska zapraszał zespół folklorystyczny „Wieniawa”.

 

Trofea

Podczas targów wręczono Nagrody Perła 2016 w XVI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Wśród laureatów znaleźli się reprezentanci Mazowsza –Tomasz RachockiTurska Dolina Mini Mleczarnia oraz Restauracja Kugiel z Ostrołęki. Dodatkowo, nagrodę „Klucz do Polskiej Spiżarni” otrzymała Anna Szpura ze Starej Kornicy.

 

W konkursie o Złoty Medal Targów tryumfowały firma KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk – za Powidła śliwkowe bez cukru oraz Nalewki Staropolskie Karola Majewskiego – za Nalewkę tarninową. Firma Eterno, jako jedyna z Mazowsza, odebrała nagrodę w konkursie Polski Producent Żywności.

 

Wsparcie finansowe

Udział Samorządu Województwa Mazowieckiego na Tragach Smaki Regionów został współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

Liczba wyświetleń: 290

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.