Z regionu

Znakomite pieczywo i nie tylko

2016.12.13 11:55

Autor: Agata Kowalczyk, (RW), Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

  • Pokazy kulinarne fot. Urząd Marszałkowski...
  • Hala wystawowa fot. Urząd Marszałkowski...
  • Otwarcie X edycji Targów EKOGALA fot. Urząd Marszałkowski...

Teoroczna edycja EKOGALI zgromadziła prawie stu krajowych wystawców, producentów i przetwórców żywności, posiadających certyfikaty ekologiczne oraz wytwarzających m.in. artykuły wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Tematem przewodnim były ekologiczne zboża, ich przemiał oraz spożywanie pieczywa wysokiej jakości.

 

Moc atrakcji

Powodzeniem cieszyła się prezentacja narzędzi młynarskich oraz pokazy robienia chleba i mielenia zboża na żarnach. Można było poznać bogactwo produktów regionalnych, wyrobów rzemieślniczych, także skosztować i kupić tradycyjnie wypiekany chleb, przetwory przygotowywane według dawnych receptur, sery, wędliny i wyroby garmażeryjne, kefiry i jogurty przygotowywane na bazie starterów, oleje, nalewki. Promowano produkty, których receptura oparta jest na bazie naturalnych składników, a wyrób odbywa się według starych, sprawdzonych przepisów. Podobnie jak w roku ubiegłym wielkim zainteresowaniem – zwłaszcza najmłodszych gości targów – cieszyły się pokazy dojenia krowy na czas oraz produkcja masła, sera i śmietany metodą tradycyjną. Przeprowadzony został jubileuszowy X Europejski Konkurs Kulinarny, w którym wzięli udział uczniowie z 11 szkół gastronomicznych z 5 krajów.Kulminacyjnym punktem targów był pokaz gotowania „VIP-y gotują”. Potrawy na bazie podkarpackiej wieprzowiny przygotowywali marszałek województwa podkarpackiego Władysław Ortyl, członek zarządu Lucjan Kuźniar oraz wiceprezydent Rzeszowa Andrzej Gutowski.  

 

Mazowsze obecne!

Organizatorzy imprezy co roku zachęcają wystawców do uczestnictwa w konkursie na najładniejsze stoisko wystawiennicze targów. Stwarza on szansę do wyróżnienia się na tle konkurencji, a wystawcy otrzymują nagrody i wyróżnienia. Liczące 40 mkw stoisko Mazowsza cieszyło się dużym powodzeniem, kilkukrotnie odwiedzała je telewizja regionalna TVP Rzeszów.

 

Na ogromną skalę

W targach wzięło udział w sumie ponad 100 wystawców z kraju i zagranicy, m.in. Ukrainy, Czech, Rumunii, Włoch, Słowacji oraz Grecji. EKOGALA to największe święto żywności ekologicznej w Polsce, przyciągające wielu zwiedzających zainteresowanych żywnością najwyższej jakości.

 

Organizatorem targów był Samorząd Województwa Podkarpackiego, Urząd Miasta Rzeszowa oraz Związek Stowarzyszeń „Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego”.

 

Liczba wyświetleń: 220

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.