Z regionu

Młodzież czuje ekologiczny smak

2017.06.14 11:25 , aktualizacja: 2017.06.28 08:21

Autor: Biuro Prasowe UMWM, Wprowadzenie: Paweł Burlewicz

Talerz z produktami ekologicznymi - jajko, gorczyca, kukurydza, fasola i ogórki (fot. pixabay)

Co oznacza skrót BMI? Z czego produkowany jest olej rydzowy? Czego nie wolno używać w gospodarstwie ekologicznym? Dlaczego powinno się ograniczyć spożycie soli? – to przykładowe pytania, z którymi mierzyli się uczestnicy XIV konkursu „Smak ekologicznej żywności”.

 

Ekologiczna żywność jest smaczna i zdrowa. Wiele osób zwraca uwagę na pochodzenie i jakość wybieranego jedzenia, a szczególnie warto ją polecać dzieciom i alergikom.

 

– To już czternasta edycja konkursu, a zainteresowanie nie słabnie. Bardzo się cieszę, że młodzi ludzie pogłębiają wiedzę na temat ekologicznego rolnictwa oraz żywności z niego pochodzącej – podkreśla Kazimierz Porębski, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

 

Imponują wiedzą

Uczestnicy organizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego konkursu „Smak ekologicznej żywności” wiedzą, czym cechuje się rolnictwo ekologiczne i które produkty są najwartościowsze.

 

– Potrafią m.in. wskazać naturalne i chemiczne środki ochrony roślin, wiedzą czym jest kompost, wiele mówią na temat zdrowej żywności. To potwierdzenie, że dzieci i młodzież są świadomymi konsumentami. A wybór wartościowych produktów nie jest łatwy, dlatego warto znać symbole i loga wskazujące, że coś jest ekologiczne – podkreśla dyrektor Kazimierz Porębski.

 

Do ostatniego etapu przystąpiło 14 uczniów ze szkół podstawowych i 19 z gimnazjów. Każdy w swojej kategorii wiekowej zmierzył się z 33 pytaniami jednokrotnego wyboru oraz trzema pytaniami otwartymi.

 

Laureaci konkursu „Smak ekologicznej żywności”

Szkoły podstawowe:

I miejsce – Dorota Enerlich – Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Chorzelach (pow. przasnyski),
II miejsce – Aleksandra Szmidt – Zespół Szkół w Drobinie (pow. płocki),
III miejsce – Natalia Bilińska – Publiczny Zespół Szkół i Przedszkoli Samorządowych w Sochocinie (pow. płoński).

 

Gimnazja:

I miejsce – Julita Głodkowska – Gimnazjum w Lesznie (pow. przasnyski),
II miejsce – Wiktoria Masłowska – Zespół Szkół w Goworowie (pow. ostrołęcki),
III miejsce – Anna Błaszczak – Gimnazjum Publiczne im. Ludwika Krasińskiego w Krasnem  (pow. przasnyski).

 

Nagrodami w konkursie były: za I miejsce – tablet (ufundowany przez Agencję Rynku Rolnego), za II – aparat cyfrowy, za III – smartwatch. Nagrody za II i III miejsce zostały sfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Każdy z uczestników otrzymał pamiątkowy dyplom oraz grę planszową „M@zowszanie”. Na wszystkich uczestników końcowego egzaminu oraz ich opiekunów czekała miła niespodzianka – zwiedzanie Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.

Liczba wyświetleń: 213

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.