Z regionu

„Kulinarny” wyjazd

2017.07.17 12:45 , aktualizacja: 2017.07.27 08:28

Autor: Anna Gawlicka (RW), Wprowadzenie: Monika Gontarczyk

  • przy stołach ustawionych w dwóch rzędach siedzą uczestnicy wyjazdu i oglądaja prezentację Spotkanie z...
  • jezioro i szuwary Stawy Milickie to jedyne w...
  • stado kóz na łące a wśród nich goście z Mazowsza próbują doić kozy Wizyta w gospodarstwie...
  • po lewej  krzewy winoroścli po prawej idą uczesnticy wyjazdu Spacer po Winnicy...
  • zdjęcie grupowe w sali wykładowej Mazowsze miało silną...

Grupa przedstawicieli Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze brała udział w wyjeździe studyjnym na Dolny Śląsk, do partnerów projektu Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego.

 

Uczestnicy

Wyjazd służył wymianie doświadczeń, poznaniu dobrych praktyk dotyczących współpracy samorządu z wytwórcami produktów tradycyjnych i regionalnych. Brali w nim udział przedstawiciele firm: Piekarnia Ratuszowa, Smaki i Aromaty, Eterno, Pasieka Nadbużańska, Krokus, Nalewki Staropolskie Karol Majewski, Ekoturystyka w Raju, Hotel pod Różami, Olej rzepakowy Franciszek Kessler, Olej lniany Kowalski, Tęczowa Pasieka, Zaścianek Polski.

 

Program zajęć

Pierwszego dnia goście spotkali się z Ryszardem Czerwińskim, kierownikiem Działu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Dolnośląskiego. Rozmawiano o metodach realizacji działań marketingowo-promocyjnych na przykładzie wybranych firm działających w ramach sieci na terenie Dolnego Śląska. Następnie uczestnicy wyjazdu mieli okazję poznać walory rezerwatu przyrody Natura 2000, Parku Krajobrazowego Dolina Baryczy oraz jedynego w Polsce miejsca należącego do sieci Living Lakes – Stawy Milickie. Spółka akcyjna „Stawy Milickie” zajmuje się hodowlą karpia milickiego i innych ryb słodkowodnych: suma, jesiotra, szczupaka, lina, amura, tołpygi, karasia czy okonia. W skład stawów wchodzi pięć zakładów rybackich: Krośnice, Potasznia, Stawno, Radziądz, Ruda Sułowska.

 

Drugi dzień wyjazdu to wizyta w Gospodarstwie Ekologicznym „Kozia Łąka”, położonym w pobliżu Jeleniej Góry, wśród pól i lasów, z przepięknym widokiem na Karkonosze i Śnieżkę. Wszystkie produkty w gospodarstwie wytwarzane są w 100% zgodnie z naturą – nie stosuje się żadnych nawozów sztucznych ani pestycydów. W 2010 r. ser kozi łomnicki został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

 

Delegacja z Mazowsza miała także okazję odwiedzić, założoną w 2004 r., Winnicę Świdnicką. Na obszarze około 4 ha z ponad stu odmian winogron powstają najbardziej znane wina tj. Chardonnay, Pinot Blanch, Pino Gris, Muskat i wiele innych. Tak duża różnorodność odmian w jednym miejscu pozwala poznać bogactwo rodziny vitis (łacińska nazwa winorośli) i zagłębić się w świecie przeróżnych smaków oferowanych przez polskie winogrona. Jedna z działek położona na dużej stromiźnie została obsadzona kaskadowo, co w Polsce jest rzadkością.

 

O sieci

Idea Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 r. Województwo mazowieckie przystąpiło do sieci w 2008 r. na mocy uchwały nr 77/08 Sejmiku Województwa Mazowieckiego.

Liczba wyświetleń: 323

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.