Z regionu
IV Warszawskie Święto Chleba
2006.10.03 00:00
Autor: Administrator, Wprowadzenie: Administrator
1 października br. na Placu Zamkowym w Warszawie odbyło się IV Warszawskie Święto Chleba. Honorowy patronat nad imprezą objął Marszałek Województwa Mazowieckiego Adam Struzik. Organizatorem była Centralna Biblioteka Rolnicza w Warszawie.
W imieniu marszałka Adama Struzika w uroczystości wziął udział Zastępca Kancelarii Marszałka Witold Prandota.
Coroczne warszawskie dożynki wpisały się na stałe do kalendarza imprez odbywających się w stolicy. Kulminacyjnym punktem tegorocznego Święta był korowód wieńców dożynkowych, który przeszedł sprzed budynku Biblioteki na Plac Zamkowy. W korowodzie przy akompaniamencie kapel szły zespoły ludowe i przedstawiciele gmin niosąc barwne wieńce dożynkowe, warszawscy piekarze z chlebami obrzędowymi, zaproszeni goście, a dołączali do nich warszawiacy i turyści zwiedzający Starówkę.
Podczas uroczystości głos zabrał były Premier RP Waldemar Pawlak, który powiedział: ”Dziękujemy tym, którzy potrafili przeobrazić trud rolników w ten przepiękny chleb. Tegoroczna susza spowodowała, że zbiory były mniejsze niż normalnie i tym bardziej trzeba uszanować ciężką pracę rolników, dzięki której nie zabraknie chleba”.
Przed Zamkiem Królewskim wieńce i chleby zostały wręczone gospodarzom dożynek z zachowaniem tradycyjnych, ludowych zwyczajów towarzyszących takiej uroczystości. Uwagę zwracały nieprawdopodobnie barwne stroje ludowe, nakrycia głowy z kłosów i kwiatów, pomysłowe i niepowtarzalne kompozycje wieńców i ozdobne chleby.
Do późnych godzin popołudniowych na estradzie występowały zespoły ludowe. Prezentowały tradycyjne przyśpiewki dożynkowe, pieśni ludowe, tańce i wiersze twórców ludowych. Zespół Hejnalistów Myśliwskich ze Zwierzyńca przedstawił sygnały myśliwskie tradycyjnie towarzyszące łowom. Mieszkańcy Warszawy oraz liczni turyści odwiedzali rozstawione na Placu Zamkowym stoiska piekarzy i twórców ludowych.
Ogromnym powodzeniem cieszyły się regionalne wyroby, można było skosztować między innymi różnych rodzajów sera, wędlin, które były wędzone na miejscu. Można było obejrzeć także stoiska z miodem i tradycyjny proces wytwarzania świec z wosku.
Twórcy ludowi prezentowali liczne rodzaje haftów, frywolitek, wycinanek, pisanek, kwiatów z papieru oraz ozdób z kłosów i słomy. Można było obejrzeć wyroby z drewna, bursztynu oraz karmelu.
Warszawskie Święto Chleba co roku cieszy się większym powodzeniem. W tym roku odwiedziło je blisko 50 tysięcy osób.
W imieniu marszałka Adama Struzika w uroczystości wziął udział Zastępca Kancelarii Marszałka Witold Prandota.
Coroczne warszawskie dożynki wpisały się na stałe do kalendarza imprez odbywających się w stolicy. Kulminacyjnym punktem tegorocznego Święta był korowód wieńców dożynkowych, który przeszedł sprzed budynku Biblioteki na Plac Zamkowy. W korowodzie przy akompaniamencie kapel szły zespoły ludowe i przedstawiciele gmin niosąc barwne wieńce dożynkowe, warszawscy piekarze z chlebami obrzędowymi, zaproszeni goście, a dołączali do nich warszawiacy i turyści zwiedzający Starówkę.
Podczas uroczystości głos zabrał były Premier RP Waldemar Pawlak, który powiedział: ”Dziękujemy tym, którzy potrafili przeobrazić trud rolników w ten przepiękny chleb. Tegoroczna susza spowodowała, że zbiory były mniejsze niż normalnie i tym bardziej trzeba uszanować ciężką pracę rolników, dzięki której nie zabraknie chleba”.
Przed Zamkiem Królewskim wieńce i chleby zostały wręczone gospodarzom dożynek z zachowaniem tradycyjnych, ludowych zwyczajów towarzyszących takiej uroczystości. Uwagę zwracały nieprawdopodobnie barwne stroje ludowe, nakrycia głowy z kłosów i kwiatów, pomysłowe i niepowtarzalne kompozycje wieńców i ozdobne chleby.
Do późnych godzin popołudniowych na estradzie występowały zespoły ludowe. Prezentowały tradycyjne przyśpiewki dożynkowe, pieśni ludowe, tańce i wiersze twórców ludowych. Zespół Hejnalistów Myśliwskich ze Zwierzyńca przedstawił sygnały myśliwskie tradycyjnie towarzyszące łowom. Mieszkańcy Warszawy oraz liczni turyści odwiedzali rozstawione na Placu Zamkowym stoiska piekarzy i twórców ludowych.
Ogromnym powodzeniem cieszyły się regionalne wyroby, można było skosztować między innymi różnych rodzajów sera, wędlin, które były wędzone na miejscu. Można było obejrzeć także stoiska z miodem i tradycyjny proces wytwarzania świec z wosku.
Twórcy ludowi prezentowali liczne rodzaje haftów, frywolitek, wycinanek, pisanek, kwiatów z papieru oraz ozdób z kłosów i słomy. Można było obejrzeć wyroby z drewna, bursztynu oraz karmelu.
Warszawskie Święto Chleba co roku cieszy się większym powodzeniem. W tym roku odwiedziło je blisko 50 tysięcy osób.
Liczba wyświetleń: 448
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.