Z regionu
V Festiwal Kuchni Regionalnej
2006.10.26 00:00
Autor: Administrator, Wprowadzenie: Administrator
22 października br. w Sokołowie Podlaskim odbył się V Festiwal Kuchni Regionalnej Jesień na Mazowszu i Podlasiu.
Gośćmi Festiwalu byli: Dyrektor Delegatury Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Siedlcach Stefan Szańkowski, senator RP Waldemar Kraska, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Infrastruktury Bogusław Kowalski oraz radni powiatowi i miejscy, wójtowie i okoliczni mieszkańcy.
Tradycyjnie Festiwal rozpoczął się Olimpiadą Wiedzy o Przedsiębiorczości i Gospodarstwie Domowym organizowaną przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, po której ogłoszono konkurs na najsmaczniejszą potrawę regionalną.
Licznie przybyli na Festiwal mieszkańcy regionu i zaproszeni goście delektowali się tradycyjnymi podlasko-mazowieckimi smakołykami z jesiennych darów natury. Komisja Konkursowa przyznała 6 nagród i 2 wyróżnienia. Nagrodzono kulebiak Joanny Radzikowskiej z Wieski, kotlety z grzybów Wandy Oksięciuk z Hołowienek, zapiekankę Zofii Kalinowskiej z Tchórznicy, kaszankę Ewy Kanciały z Długich Grzymek oraz nalewki: Ewy Mitowskiej ze Sterdyni i Celiny Kur z Białobrzegów. Wyróżniono zaś pierniki podlaskie Klubu 4H z Zembrowa oraz pyzy z twarogiem Elżbiety Markus z Wieski.
Mazowiecko - podlaskim zapachom i smakom towarzyszyła muzyka w wykonaniu Zespołu Pieśni i Tańca „Ziemia Żywiecka” z Żywca. Założony w 1971 roku zespół liczy obecnie 80 osób. Jego repertuar obejmuje tradycyjny folklor góralski i miejski Żywiecczyzny oraz innych regionów kraju. W programie sokołowskiego koncertu znalazły się pieśni, tańce, melodie, a także barwne obrazki folklorystyczne będące przypomnieniem dawnych obrzędów i zwyczajów.
Organizatorami V Jesieni na Mazowszu i Podlasiu byli: Sokołowski Ośrodek Kultury, Powiatowy Zespół Doradców Rolnych, Mazowiecki Ośrodek Doradców Rolnych Oddział w Siedlcach oraz Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim.
Gośćmi Festiwalu byli: Dyrektor Delegatury Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Siedlcach Stefan Szańkowski, senator RP Waldemar Kraska, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Infrastruktury Bogusław Kowalski oraz radni powiatowi i miejscy, wójtowie i okoliczni mieszkańcy.
Tradycyjnie Festiwal rozpoczął się Olimpiadą Wiedzy o Przedsiębiorczości i Gospodarstwie Domowym organizowaną przez Mazowiecki Ośrodek Doradztwa Rolniczego, po której ogłoszono konkurs na najsmaczniejszą potrawę regionalną.
Licznie przybyli na Festiwal mieszkańcy regionu i zaproszeni goście delektowali się tradycyjnymi podlasko-mazowieckimi smakołykami z jesiennych darów natury. Komisja Konkursowa przyznała 6 nagród i 2 wyróżnienia. Nagrodzono kulebiak Joanny Radzikowskiej z Wieski, kotlety z grzybów Wandy Oksięciuk z Hołowienek, zapiekankę Zofii Kalinowskiej z Tchórznicy, kaszankę Ewy Kanciały z Długich Grzymek oraz nalewki: Ewy Mitowskiej ze Sterdyni i Celiny Kur z Białobrzegów. Wyróżniono zaś pierniki podlaskie Klubu 4H z Zembrowa oraz pyzy z twarogiem Elżbiety Markus z Wieski.
Mazowiecko - podlaskim zapachom i smakom towarzyszyła muzyka w wykonaniu Zespołu Pieśni i Tańca „Ziemia Żywiecka” z Żywca. Założony w 1971 roku zespół liczy obecnie 80 osób. Jego repertuar obejmuje tradycyjny folklor góralski i miejski Żywiecczyzny oraz innych regionów kraju. W programie sokołowskiego koncertu znalazły się pieśni, tańce, melodie, a także barwne obrazki folklorystyczne będące przypomnieniem dawnych obrzędów i zwyczajów.
Organizatorami V Jesieni na Mazowszu i Podlasiu byli: Sokołowski Ośrodek Kultury, Powiatowy Zespół Doradców Rolnych, Mazowiecki Ośrodek Doradców Rolnych Oddział w Siedlcach oraz Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim.
Liczba wyświetleń: 369
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.