Z regionu
Nowy Świat Smaków
2007.07.03 00:00
Autor: Administrator, Wprowadzenie: JakubWojna
30 czerwca br. na Nowym Świecie w Warszawie, pod patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego Adama Struzika odbyło się oficjalne otwarcie cyklicznej weekendowej imprezy pn. „Nowy Świat Smaków”.
W uroczystym otwarciu uczestniczyli m.in. Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Radosław Rybicki, Zastępca Dyrektora Kancelarii Marszałka Witold Prandota, Zastępca Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy Marcin Rzońca, Zastępca Dyrektora Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie Elżbieta Lanc oraz Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Grzegorz Russak.
Spotkanie zostało zorganizowane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenia „Nowy Świat”, we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego i Urzędem Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy.
Zadaniem projektu jest uświadomienie społeczności roli, jaką odgrywają produkty tradycyjne i regionalne na rynku europejskim i jaką powinny odgrywać w Polsce. Impreza prezentuje to, co w polskiej tradycji posiada wartości niepodważalne. Taką wartością jest bez wątpienia możliwość wytwarzania produktów, które ze względu na tradycyjne rolnictwo, rodzinne gospodarstwa rolne, dużą ilość siły roboczej na obszarach wiejskich, czyste środowisko naturalne i ogromne bogate, zróżnicowane dziedzictwo kulturowe jest mazowieckim potencjałem. Impreza zapewniła również mieszkańcom stolicy i turystom atrakcyjne spędzenie czasu, odbyły się występy estradowe, szereg konkursów i zabaw ulicznych. Smakosze mogli degustować na kiermaszu produktów żywnościowych m.in. wędliny z „komina”, pieczywo z „pieca ceglanego”, ciasta i babeczki, sery, miody oraz nalewki.
Kolejne spotkania w ramach „Nowego Świata Smaków” zostały zaplanowane na 28 – 29 lipca oraz 1 – 2 września br.
W uroczystym otwarciu uczestniczyli m.in. Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego Radosław Rybicki, Zastępca Dyrektora Kancelarii Marszałka Witold Prandota, Zastępca Burmistrza Dzielnicy Śródmieście m.st. Warszawy Marcin Rzońca, Zastępca Dyrektora Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Warszawie Elżbieta Lanc oraz Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego Grzegorz Russak.
Spotkanie zostało zorganizowane przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego, Stowarzyszenia „Nowy Świat”, we współpracy z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego i Urzędem Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy.
Zadaniem projektu jest uświadomienie społeczności roli, jaką odgrywają produkty tradycyjne i regionalne na rynku europejskim i jaką powinny odgrywać w Polsce. Impreza prezentuje to, co w polskiej tradycji posiada wartości niepodważalne. Taką wartością jest bez wątpienia możliwość wytwarzania produktów, które ze względu na tradycyjne rolnictwo, rodzinne gospodarstwa rolne, dużą ilość siły roboczej na obszarach wiejskich, czyste środowisko naturalne i ogromne bogate, zróżnicowane dziedzictwo kulturowe jest mazowieckim potencjałem. Impreza zapewniła również mieszkańcom stolicy i turystom atrakcyjne spędzenie czasu, odbyły się występy estradowe, szereg konkursów i zabaw ulicznych. Smakosze mogli degustować na kiermaszu produktów żywnościowych m.in. wędliny z „komina”, pieczywo z „pieca ceglanego”, ciasta i babeczki, sery, miody oraz nalewki.
Kolejne spotkania w ramach „Nowego Świata Smaków” zostały zaplanowane na 28 – 29 lipca oraz 1 – 2 września br.
Liczba wyświetleń: 332
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.