Z regionu
Mazowsze na targach FARMA
2007.10.03 00:00
Autor: Krzysztof Kuran, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: JakubWojna
W dniach 28 – 30 września br, w Poznaniu odbyły się Międzynarodowe Targi Hodowli, Ogrodnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich FARMA. Na stoisku Samorządu Województwa Mazowieckiego swoją ofertę zaprezentowało 14 mazowieckich firm.
Tegoroczna edycja targów FARMA to targi o nowym, czytelnym podziale branżowym: Hodowla, Ogród, Las oraz Rozwój Obszarów Wiejskich. Wzorem lat ubiegłych wzięło w nich udział Województwo Mazowieckie, które w bieżącym roku wystawiało się w pawilonie regionów wraz z Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na stoisku Samorządu Województwa Mazowieckiego zaprezentowało się 14 wystawców z najlepszymi wyrobami z Mazowsza. Pokazane zostały m.in. miody i jadło z Kurpi, ekologiczne warzywa, owoce, pieczywo.
Podczas trwania targów odbyło się uroczyste wręczenie „Pereł” - nagród przyznawanych zwycięzcom konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. W tym roku nagrodzonymi z Mazowsza byli Państwo Niedźwiedzcy za miód kurpiowski. Wręczeniu nagród towarzyszyła prezentacja najlepszych wyrobów regionalnych i tradycyjnych z poszczególnych regionów.
W trakcie trwania targów zaprezentowano producentów i dystrybutorów maszyn i urządzeń z zakresu budownictwa wiejskiego, produkcji zwierzęcej, infrastruktury wiejskiej, pasz i dodatków paszowych, ogrodnictwa i produkcji leśnej. Pokazano szereg rozwiązań z zakresu przechowalnictwa, logistyki i produkcji opakowań. Dużym zainteresowaniem cieszyły się stoiska firm i instytucji zajmujące się finansami, ubezpieczeniami i doradztwem rolniczym. Targom FARMA towarzyszyły konferencje i seminaria. Tradycyjnie odbyła się Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych, podczas której najlepsi hodowcy w kraju zaprezentowali najpiękniejsze okazy zwierząt. W wystawie zwierząt udział wzięli ekspozycje z Francji i Wielkiej Brytanii. W wystawie ogrodniczej wzięło udział ponad 100 producentów, sprzedawców i dystrybutorów m.in. warzyw, owoców roślin ozdobnych i materiału szkółkarskiego. Najbardziej odwiedzanym miejscem był Pawilon Regionów w którym w atmosferze festynu ludowego swoją ofertę przedstawiły regiony, powiaty i gminy z terenu całej Polski. Tutaj można było skosztować regionalnej kuchni i pooglądać prezentacje zespołów ludowych, inicjatyw lokalnych i walorów turystycznych obszarów wiejskich.
Tegoroczna edycja targów FARMA to targi o nowym, czytelnym podziale branżowym: Hodowla, Ogród, Las oraz Rozwój Obszarów Wiejskich. Wzorem lat ubiegłych wzięło w nich udział Województwo Mazowieckie, które w bieżącym roku wystawiało się w pawilonie regionów wraz z Izbą Produktu Regionalnego i Lokalnego. Na stoisku Samorządu Województwa Mazowieckiego zaprezentowało się 14 wystawców z najlepszymi wyrobami z Mazowsza. Pokazane zostały m.in. miody i jadło z Kurpi, ekologiczne warzywa, owoce, pieczywo.
Podczas trwania targów odbyło się uroczyste wręczenie „Pereł” - nagród przyznawanych zwycięzcom konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. W tym roku nagrodzonymi z Mazowsza byli Państwo Niedźwiedzcy za miód kurpiowski. Wręczeniu nagród towarzyszyła prezentacja najlepszych wyrobów regionalnych i tradycyjnych z poszczególnych regionów.
W trakcie trwania targów zaprezentowano producentów i dystrybutorów maszyn i urządzeń z zakresu budownictwa wiejskiego, produkcji zwierzęcej, infrastruktury wiejskiej, pasz i dodatków paszowych, ogrodnictwa i produkcji leśnej. Pokazano szereg rozwiązań z zakresu przechowalnictwa, logistyki i produkcji opakowań. Dużym zainteresowaniem cieszyły się stoiska firm i instytucji zajmujące się finansami, ubezpieczeniami i doradztwem rolniczym. Targom FARMA towarzyszyły konferencje i seminaria. Tradycyjnie odbyła się Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych, podczas której najlepsi hodowcy w kraju zaprezentowali najpiękniejsze okazy zwierząt. W wystawie zwierząt udział wzięli ekspozycje z Francji i Wielkiej Brytanii. W wystawie ogrodniczej wzięło udział ponad 100 producentów, sprzedawców i dystrybutorów m.in. warzyw, owoców roślin ozdobnych i materiału szkółkarskiego. Najbardziej odwiedzanym miejscem był Pawilon Regionów w którym w atmosferze festynu ludowego swoją ofertę przedstawiły regiony, powiaty i gminy z terenu całej Polski. Tutaj można było skosztować regionalnej kuchni i pooglądać prezentacje zespołów ludowych, inicjatyw lokalnych i walorów turystycznych obszarów wiejskich.
Liczba wyświetleń: 339
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.