Z regionu
VI Jesień na Mazowszu i Podlasiu
2007.11.06 00:00
Autor: Ewa Janoszka, Delegatura UMWM w Siedlcach, Wprowadzenie: MRyszkowski
28 października br. w Sokołowskim Ośrodku Kultury odbył się VI Festiwal Kuchni Regionalnej. Tradycyjnie już festiwal był częścią Jesieni na Mazowszu i Podlasiu.
W uroczystym otwarciu festiwalu udział wzięli min: Dyrektor Delegatury Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Siedlcach Janina Orzełowska, Starosta Sokołowski Antoni Czarnocki, Wicedyrektor Mazowieckiego Centrum Kultury i Sztuki w Warszawie Elżbieta Krzeska, Dyrektor Sokołowskiego Ośrodka Kultury Alina Symanowicz, przedstawiciele władz miasta i powiatów oraz okoliczni mieszkańcy.
Festiwal zapoczątkowała Powiatowa Olimpiada Wiedzy o Przedsiębiorczości i Gospodarstwie Domowym, po którym odbył się Festiwal Kuchni Regionalnej. Smakołyki przygotowali właściciele gospodarstw agroturystycznych, koła gospodyń wiejskich oraz przedstawiciele Związku Emerytów i Rencistów. Paszteciki z grzybów, zupa mleczna z dynią czy tradycyjne pierożki - tych i innych regionalnych frykasów mógł spróbować każdy, kto odwiedził sokołowski festiwal.
Celem dorocznej imprezy jest popularyzacja zwyczajów i obrzędów ludowych związanych z okresem jesieni na Mazowszu i Podlasiu, prezentacja regionalnych tradycji kulinarnych oraz integracja społeczności Województwa Mazowieckiego poprzez prezentacje artystyczne, nawiązanie współpracy pomiędzy zespołami, twórcami oraz wymiana doświadczeń podtrzymująca kultywowanie rodzimych tradycji.
Imprezę zorganizował Sokołowski Ośrodek Kultury, Powiatowy Zespół Doradców w Sokołowie Podlaskim, Sokołowskie Towarzystwo Społeczno - Kulturalne i Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim.
W uroczystym otwarciu festiwalu udział wzięli min: Dyrektor Delegatury Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Siedlcach Janina Orzełowska, Starosta Sokołowski Antoni Czarnocki, Wicedyrektor Mazowieckiego Centrum Kultury i Sztuki w Warszawie Elżbieta Krzeska, Dyrektor Sokołowskiego Ośrodka Kultury Alina Symanowicz, przedstawiciele władz miasta i powiatów oraz okoliczni mieszkańcy.
Festiwal zapoczątkowała Powiatowa Olimpiada Wiedzy o Przedsiębiorczości i Gospodarstwie Domowym, po którym odbył się Festiwal Kuchni Regionalnej. Smakołyki przygotowali właściciele gospodarstw agroturystycznych, koła gospodyń wiejskich oraz przedstawiciele Związku Emerytów i Rencistów. Paszteciki z grzybów, zupa mleczna z dynią czy tradycyjne pierożki - tych i innych regionalnych frykasów mógł spróbować każdy, kto odwiedził sokołowski festiwal.
Celem dorocznej imprezy jest popularyzacja zwyczajów i obrzędów ludowych związanych z okresem jesieni na Mazowszu i Podlasiu, prezentacja regionalnych tradycji kulinarnych oraz integracja społeczności Województwa Mazowieckiego poprzez prezentacje artystyczne, nawiązanie współpracy pomiędzy zespołami, twórcami oraz wymiana doświadczeń podtrzymująca kultywowanie rodzimych tradycji.
Imprezę zorganizował Sokołowski Ośrodek Kultury, Powiatowy Zespół Doradców w Sokołowie Podlaskim, Sokołowskie Towarzystwo Społeczno - Kulturalne i Starostwo Powiatowe w Sokołowie Podlaskim.
Liczba wyświetleń: 418
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.