Z regionu
Dni Ziemi
2008.04.30 00:00
Autor: Marzena Rogozińska, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: JakubWojna
27 kwietnia br. na Polach Mokotowskich w Warszawie jak co roku obchodzony był Dzień Ziemi. Na warszawiaków i przyjezdnych czekał festyn z mnóstwem atrakcji.
Podczas festynu, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego, wzorem lat ubiegłych, podjął współpracę przy organizacji: „Stołów Darów Ziemi – Tradycyjne Klimaty”. Projekt ten ma już ugruntowaną pozycję w programie Dnia Ziemi jako pierwsza na tak dużą skalę prezentacja tradycyjnej i regionalnej żywności, której towarzyszą działania edukacyjne i informacyjne. W tym roku „Stół Darów Ziemi” odbywał się pod hasłem Tradycyjnych Klimatów. Najliczniejszą reprezentacją byli wystawcy z Mazowsza, pośród których wyróżniali się laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, któremu Marszałek Województwa Mazowieckiego od pierwszej edycji udziela swojego patronatu.
Podczas festynu została zorganizowana również alejka produktu ekologicznego, żywności tradycyjnej i twórczości wiejskiej. Na ponad czterdziestu stoiskach zainteresowani mogli zdegustować oraz zakupić produkty pochodzące z gospodarstw i przetwórni ekologicznych, produkty regionalne oraz wytwarzane w oparciu o tradycyjne metody i receptury. Stowarzyszenie Ekomazovia, skupiające przetwórców surowców ekologicznych z Mazowsza zaprezentowało przegląd swoich wyrobów.
Osoby zainteresowane mogły podyskutować z prof. Iwoną Wawer z Akademii Medycznej, która omawiała zdrowotne aspekty spożywania żywności zawierającej aronię uprawianą na plantacji ekologicznych. Prezentowane były wyroby z aronii lub zawierające aronię w swoim składzie.
Wspaniała pogoda oraz ciekawie zorganizowane stoiska, oferujące w jednym miejscu wiele różnych produktów przyciągnęły wielu zwiedzających. W tym roku Pola Mokotowskie podczas trwania Dnia Ziemi odwiedziło około 50 tysięcy gości.
Podczas festynu, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego, wzorem lat ubiegłych, podjął współpracę przy organizacji: „Stołów Darów Ziemi – Tradycyjne Klimaty”. Projekt ten ma już ugruntowaną pozycję w programie Dnia Ziemi jako pierwsza na tak dużą skalę prezentacja tradycyjnej i regionalnej żywności, której towarzyszą działania edukacyjne i informacyjne. W tym roku „Stół Darów Ziemi” odbywał się pod hasłem Tradycyjnych Klimatów. Najliczniejszą reprezentacją byli wystawcy z Mazowsza, pośród których wyróżniali się laureaci konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”, któremu Marszałek Województwa Mazowieckiego od pierwszej edycji udziela swojego patronatu.
Podczas festynu została zorganizowana również alejka produktu ekologicznego, żywności tradycyjnej i twórczości wiejskiej. Na ponad czterdziestu stoiskach zainteresowani mogli zdegustować oraz zakupić produkty pochodzące z gospodarstw i przetwórni ekologicznych, produkty regionalne oraz wytwarzane w oparciu o tradycyjne metody i receptury. Stowarzyszenie Ekomazovia, skupiające przetwórców surowców ekologicznych z Mazowsza zaprezentowało przegląd swoich wyrobów.
Osoby zainteresowane mogły podyskutować z prof. Iwoną Wawer z Akademii Medycznej, która omawiała zdrowotne aspekty spożywania żywności zawierającej aronię uprawianą na plantacji ekologicznych. Prezentowane były wyroby z aronii lub zawierające aronię w swoim składzie.
Wspaniała pogoda oraz ciekawie zorganizowane stoiska, oferujące w jednym miejscu wiele różnych produktów przyciągnęły wielu zwiedzających. W tym roku Pola Mokotowskie podczas trwania Dnia Ziemi odwiedziło około 50 tysięcy gości.
Liczba wyświetleń: 326
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.