Z regionu
Polskie Smaki 2008
2008.06.13 00:00
Autor: Norman Dysiński, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: JakubWojna
W dniach 11-12 czerwca br. na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej odbyła się czwarta edycja Dni Produktu Regionalnego i Tradycyjnego „Polskie Smaki”.
Oficjalnego otwarcia imprezy dokonał Prezes Praskiej Giełdy Spożywczej Zenon Daniłowski. W uroczystości udział wzięli również: Sekretarz Stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa Jan Bury, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Artur Ławniczak, przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego: Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Radosław Rybicki i Zastępca Dyrektora Kancelarii Marszałka Witold Prandota, przedstawiciele jednostek samorządu terytorialnego, przedsiębiorcy i okoliczni mieszkańcy.
W tym roku w przedsięwzięciu uczestniczyło 48 firm z trzech województw: mazowieckiego, podlaskiego i warmiński-mazurskiego. Zaprezentowały one mieszkańcom stolicy i aglomeracji warszawskiej bogaty asortyment produktów regionalnych i tradycyjnych. Z terenu Województwa Mazowieckiego wzięło udział 16 firm, które prezentowały różny przekrój branży spożywczej.
Celem imprezy było przybliżenie konsumentom zalet tradycyjnej żywności, która ma w Europie i na świecie coraz więcej zwolenników, a w Polsce powoli zaczyna wchodzić na rynek.
Podczas imprezy odbył się konkurs na najciekawszą prezentację produktu, w którym firma PPUUiH „BEKON” z Szydłowca zajęła II miejsce i otrzymała okolicznościowy puchar.
Oficjalnego otwarcia imprezy dokonał Prezes Praskiej Giełdy Spożywczej Zenon Daniłowski. W uroczystości udział wzięli również: Sekretarz Stanu w Ministerstwie Skarbu Państwa Jan Bury, Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi Artur Ławniczak, przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego: Dyrektor Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Radosław Rybicki i Zastępca Dyrektora Kancelarii Marszałka Witold Prandota, przedstawiciele jednostek samorządu terytorialnego, przedsiębiorcy i okoliczni mieszkańcy.
W tym roku w przedsięwzięciu uczestniczyło 48 firm z trzech województw: mazowieckiego, podlaskiego i warmiński-mazurskiego. Zaprezentowały one mieszkańcom stolicy i aglomeracji warszawskiej bogaty asortyment produktów regionalnych i tradycyjnych. Z terenu Województwa Mazowieckiego wzięło udział 16 firm, które prezentowały różny przekrój branży spożywczej.
Celem imprezy było przybliżenie konsumentom zalet tradycyjnej żywności, która ma w Europie i na świecie coraz więcej zwolenników, a w Polsce powoli zaczyna wchodzić na rynek.
Podczas imprezy odbył się konkurs na najciekawszą prezentację produktu, w którym firma PPUUiH „BEKON” z Szydłowca zajęła II miejsce i otrzymała okolicznościowy puchar.
Liczba wyświetleń: 344
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.