Z regionu
VI Warszawskie Święto Chleba
2008.10.07 00:00
Autor: Witold Prandota, Zastępca Dyrektora Kancelarii Marszałka, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
Na mieszkańców Warszawy oraz licznych turystów czekały rozstawione na Rynku stoiska piekarzy i twórców ludowych. W największych namiotach prezentowali swoje wyroby warszawscy, i nie tylko, mistrzowie piekarstwa. Wzorem lat ubiegłych, dochód uzyskany ze sprzedaży pieczywa zostanie przekazany na cel charytatywny. Nie zabrakło też atrakcji nawiązujących do przeszłości – chętni mogli spróbować mielenia ziarna na żarnach. Piekarze pokazali jak formuje się ozdobne bochny chleba dożynkowego. Dzieci mogły spróbować lepienia figurek z ciasta. Na odwiedzających czekały również wyroby rękodzieła ludowego, produkty pszczele, wyroby z wikliny, gliny i drewna.
Kulminacyjnym punktem święta był korowód wieńców dożynkowych, w którym przy akompaniamencie kapel szły zespoły ludowe i przedstawiciele gmin niosąc barwne wieńce dożynkowe, warszawscy piekarze nieśli zaś chleby obrzędowe. Na estradzie wieńce i chleby zostały wręczone gospodarzom i gościom honorowym dożynek z zachowaniem tradycyjnych, ludowych zwyczajów towarzyszących takiej uroczystości. Na estradzie występowały zespoły ludowe z Mazowsza, Kurpi i Podlasia prezentując przyśpiewki, pieśni i tańce charakterystyczne dla tych regionów Polski. Gościem specjalnym była kapela „Ziele”, laureat ubiegłorocznego Festiwalu Folkowego Polskiego Radia „Nowa tradycja”.
W imieniu Marszałka Adama Struzika życzenia uczestnikom święta złożył zastępca dyrektora Kancelarii Marszałka w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego Witold Prandota.
Liczba wyświetleń: 292
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.