Z regionu

Mazowsze w Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego

2008.11.17 00:00

Autor: Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska

29 października br. w Olsztynie podczas konferencji „Żywność naturalna, lokalna i tradycyjna na rynkach UE” Województwo Mazowieckie otrzymało certyfikat pełnoprawnego członka Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Idea Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995. Inicjatywa szybko spotkała się z dużym zainteresowaniem wielu regionów europejskich, które dbają o to, aby zaoferować mieszkańcom oraz turystom wyborną w smaku, wyjątkową regionalną żywność. Aktualnie sieć zrzesza dwadzieścia pięć regionów europejskich. Głównym celem regionów znajdujących się w sieci jest promocja regionalnej żywności opartej na lokalnych zasobach surowców. W obrębie regionów członkowskich istnieje regionalna sieć zrzeszająca producentów, przetwórców oraz dystrybutorów regionalnej żywności. Ponieważ dziedzictwo kulinarne jest ważnym elementem dziedzictwa kulturowego, Europejska Sieć Dziedzictwa Kulinarnego tworzy wizerunek i promuje region. Przyczynia się do rozwoju przedsiębiorczości, tworzy również płaszczyznę do współpracy dla wielu przedsiębiorstw w regionie, dlatego ważne jest, by inicjatywa ta na trwałe wpisała się w działania promujące mazowiecką żywność.

Do zgłaszania się do mazowieckiej sieci zapraszamy: gospodarstwa rolne, zakłady przetwórstwa żywności, sklepy i restauracje, które pod szyldem Kulinarne Dziedzictwo Mazowsze będą oferować wysokiej klasy produkty.

Więcej informacji dotyczących Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego znajduje się na stronie www.culinary-heritage.com. W kwestiach dotyczących rozwoju sieci Dziedzictwa Kulinarnego na Mazowszu prosimy zwracać się do Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich na adresy:
Kazimierz Porębski - Zastępca Dyrektora Departamentu/Reprezentant regionalnego właściciela licencji na chroniony znak: Dziedzictwo Kulinarne Mazowsze, e-mail: k.porebski@mazovia.pl, tel.: (022) 59 79 701;
Rafał Rzepkowski – Główny Specjalista Wydziału Rolnictwa i Żywności/Koordynator Projektu, e-mail: r.rzepkowski@mazovia.pl. tel. (022) 59 79 178.

Liczba wyświetleń: 372

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.