Z regionu
Smaki Mazowsza w Zagrodzie Kurpiowskiej
2009.06.02 00:00
Autor: Administrator, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
W czasie festynu wręczone zostały nagrody laureatom konkursu „Polski Producent Żywności 2009” w kategoriach: sery i wyroby mleczarskie, mięsa i wędliny, warzywa i owoce przetworzone, wyroby cukiernicze i ciasta, oleje i tłuszcze, miody. Producenci z regionu przygotowali stoiska z tradycyjnymi, ekologicznymi produktami. Prezentacje potraw połączone były z możliwością ich degustacji. Uczestnicy imprezy mogli więc skosztować produkty, których walorem była wysoka jakość, dobry smak i brak środków chemicznych w zawartości.
Wydarzeniu towarzyszyły pokazy sztuki i rękodzieła ludowego, występy artystyczne oraz atrakcje dla dzieci, takie jak: zabawa z clownami i baloniarzami, strzelanie z łuku czy malowanie twarzy.
Organizowane przez Samorząd Województwa Mazowieckiego festyny mają na celu prezentację dziedzictwa kulinarnego Mazowsza oraz zachęcenie konsumentów do zainteresowania się zdrową żywnością.
Liczba wyświetleń: 324
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.