Z regionu
IV Mazowiecki Festiwal Produktów Regionalnych i Ekologicznych
2009.08.17 00:00
Autor: Ewa Janoszka, Delegatura UMWM w Siedlcach, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
Festiwal ma charakter wystawienniczy, edukacyjny i kulturalny, jego celem jest promocja firm oraz indywidualnych wytwórców produktów regionalnych i ekologicznych z terenu województwa mazowieckiego, podlaskiego i lubelskiego oraz bezpłatna promocja producentów wyrobów regionalnych oraz lokalnych twórców i artystów ludowych. Tegoroczna edycja zgromadziła 62 producentów, nominujących do konkursu 94 produkty, podzielonych na 8 kategorii spożywczych.
W trakcie programu festiwalowego odbyły się liczne konkursy z nagrodami, degustacje, a także „Teatr Kulinarny”, czyli przyrządzanie Żuru Podlaskiego z porcją dla każdego.
Tytuł najciekawszego produktu regionalnego otrzymał ocet jabłkowy produkowany przez Roberta Zawistowskiego. Najciekawsze stoisko wystawowe należało do Teresy Zbojno z Domanic, natomiast konkurs na najładniejsze stoisko samorządowe wygrała gmina Przesmyki.
Festiwal służy kreowaniu pozytywnego wizerunku Mazowsza, buduje markę regionu, stanowi rodzaj wsparcia dla mazowieckich producentów i wytwórców oraz dostarcza konsumentom wyselekcjonowanych jakościowo i zdrowych specjałów.
Liczba wyświetleń: 515
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.