Z regionu
Międzynarodowe targi wyrobów spożywczych
2009.09.23 00:00
Autor: Sabina Paklerska, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
W tegorocznej edycji Targów, której towarzyszyła ekspozycja „Smaki Regionów”, wzięło udział ponad 400 firm z kraju i z zagranicy. Wśród województw prezentujących lokalne zasoby, również Mazowsze promowało regionalne bogactwo kulinarne. W przedsięwzięciu wzięli udział przedstawiciele Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich oraz należących do LGD - Stowarzyszenia „Kapitał-Praca-Rozwój” i Związku Stowarzyszeń Partnerstwa Zalewu Zegrzyńskiego. Na mazowieckim stoisku można było skosztować produkty o oryginalnych smakach, wytwarzane na podstawie tradycyjnych receptur, od lat udoskonalanych przez kolejnych producentów oraz obejrzeć, prezentowane przez ludowych artystów, pokazy plecionkarstwa, wycinanek i hafciarstwa.
Centralnym punktem Targów był uroczysty finał ogólnokrajowego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”. Tegoroczną nagrodę otrzymała m.in. reprezentantka województwa mazowieckiego - Krystyna Marcyjańska z Lutobroku za polędwiczki wędzone, podsuszane.
Ekspozycję regionalnych kulinariów wzbogaciły pokazy sztuki ludowej, tradycyjnego rzemiosła, rękodzieła oraz prezentacja ofert gospodarstw agroturystycznych.
Liczba wyświetleń: 335
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.