Z regionu

Produkt tradycyjny i regionalny – warsztaty w Czerwińsku

2009.10.20 00:00

Autor: Delegatura UMWM w Ciechanowie, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

17 października br. odbyły się bezpłatne warsztaty pt. „Jak może powstać produkt tradycyjny i regionalny z okolic Czerwińska nad Wisłą”. Uczestnicy spotkania zapoznali się z zasadami upowszechniania i znaczeniem produktów, których wytwarzanie służy ochronie dziedzictwa kulturowego oraz przyczynia się do rozwoju agroturystyki w regionie.

System ochrony i promocji wyrobów regionalnych i tradycyjnych jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na zrównoważony rozwój obszarów wiejskich. W programie szkolenia znalazły się referaty dotyczące produktu regionalnego, tradycyjnego i lokalnego. Omówione zostały zagadnienia poświęcone wymaganiom technicznym i sanitarnym, systemowi kontroli oraz certyfikacji.

Odbyły się również zajęcia warsztatowe mające na celu wymyślenie i zaprojektowanie produktów tradycyjnych i regionalnych. Uczestników zapoznano również z procedurą składania wniosku o wpis wytwarzanego produktu na krajową listę produktów tradycyjnych, a następnie jego rejestrację i ochronę nie tylko na terenie kraju, ale całej wspólnoty europejskiej.

Realizacja warsztatów zorganizowanych przez Fundację Rozwoju Czerwińska została dofinansowana ze środków Samorządu Województwa Mazowieckiego. Projekt wpisuje się w cykl działań Samorządu mających na celu podniesienie atrakcyjności turystycznej regionu i aktywizację lokalnej społeczności.

Liczba wyświetleń: 339

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.