Z regionu

Mazowsze na targach Natura Food 2009 w Łodzi

2009.11.02 00:00

Autor: Administrator, Wprowadzenie: Łucja D. Cichocka

W dniach 23 – 25 października br. Mazowieckie było obecne na Dniach Naturalnej Żywności NATURA FOOD 2009. Blisko dziewięćdziesięciometrowe stoisko regionalne przygotował Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, a prezentowały się na nim produkty regionalne z Województwa Mazowieckiego.

Głównym przesłaniem NATURA FOOD była prezentacja największych polskich skarbów kulinarnych. Produkty te przestają być tylko symbolem prowincji, a zaczynają być odkrywane i doceniane przez mieszkańców większych miast. Podczas targów rozstrzygniętych zostało wiele konkursów między innymi na najlepsze gospodarstwo ekologiczne w roku 2009, czy Tygiel Smaków i Tygielki Smaków. Liczne konferencje, seminaria na temat żywności ekologicznej, żywności wysokiej jakości, zdrowego życia cieszyło się dużym zainteresowaniem wystawców i zwiedzających. W strefie pokazów swój kunszt kulinarny prezentowali Robert Sowa i Pascal Brodnicki, a nieopodal książkę „Ugryźć Świat” podpisywali autorzy Kevin Aiston i Carlos Gonzales Tejer.

Dzięki trzydniowym targom Natura Food mieszkańcy Łodzi i województwa mogli zasmakować niepowtarzalnych produktów i potraw z terenu całej Polski. Zwiedzający Mazowieckie stoisko zachwycali się między innymi wędlinami, pieczywem, słodkościami, i innymi lokalnymi specjałami.

Liczba wyświetleń: 381

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.