Z regionu
Opinogórskie świąteczne fantazje kulinarne
2009.12.10 00:00
Autor: Barbara Chmielewska, Delegatura UMWM w Ciechanowie, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Wśród prezentowanych potraw znalazły się m. in.: pierogi z kapustą i grzybami, barszczyk wigilijny z uszkami, „Ryba z ananasem”, „Sałatka łososiowa”, „Świąteczna rolada serowa”, „Galantyna świąteczna”, „Wigilijna sałatka śledziowa”, „Ryba w sosie słodko – kwaśnym”, „Tatar ze śledzia” i „Sałatka śledziowa”. Wypieki, które zaprezentowano w konkursie to m. in.: „Choinka świąteczna”, „Orzechy”, „Ciasto jabłkowo cynamonowe”, „Święty Mikołaj”, „Słodka podkowa”, „Choinka jogurtowo – kawowa”, „Wigilijny bałwanek” czy „Łabędzi puch”.
W kategorii potrawy wigilijne pierwsze miejsce zostało przyznane Jolancie Żebrowskiej z Załuża za „Tatar wigilijny”, II miejsce zdobyła Renata Kapczyńska z Kołaczkowa za „Pangę z zalewie słodko kwaśnej”, III miejsce przypadło Teresie Żebrowskiej z Klonowa za „Pączki z makreli” i „Kotlety z pieczarek”.
Oceniając wypieki jury brało pod uwagę walory smakowe, związek z tradycją i estetykę wykonania. Zwyciężyła „Śliwka w czekoladzie” Renaty Humięckiej z Woli Wierzbowskiej II miejsce zajęła Katarzyna Pikus z Czernic i jej „Piernik wigilijny”, na trzecim miejscu uplasowała się Maria Czarnecka z Rembówka za „Mieszaniec świąteczny”.
Podczas finału konkursu zaprezentowana została również wystawa prac uczestników Gminnego Konkursu Plastycznego pt. „Boże Narodzenie w tradycji polskiej”. Imprezę uświetnił koncert „Kolęd i pastorałek” w wykonaniu zespołów działających przy GOK oraz kapeli ludowej z Ciechanowa. Ponadto w programie imprezy znalazły się m.in.; nauka wykonywania ozdób choinkowych z bibuły: stroiki stołu wigilijnego, bukiety z kwiatów igiełkowych, płatkowych, sznurkowych, koszyczki i wiązanki kwiatów oraz aniołów i mikołajów.
Liczba wyświetleń: 430
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.