Z regionu
Tradycyjne produkty regionalne – szansą dla mazowieckiego rolnictwa
2009.12.10 00:00
Autor: Administrator, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Celem konferencji było przekazanie zainteresowanym rolnikom, doradcom rolniczym oraz przedstawicielom administracji samorządowej wiedzy na temat możliwości przetwarzania w gospodarstwach rolnych surowców uzyskiwanych przez rolników.
Wśród prelegentów znalazł się m.in. przedstawiciel Departamentu Rolnictwa i Modernizacji terenów Wiejskich Krzysztof Zdaniewski, który zwrócił uwagę na potencjał lokalnego dziedzictwa kulinarnego, będącego czynnikiem rozwoju lokalnych społeczności. O wymaganiach prawnych dla rolników prowadzących przetwarzanie zwierzęcych surowców rolnych we własnych gospodarstwach opowiedziała przedstawicielka Mazowieckiego Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii Izabela Florszczyk. Szczególny nacisk położono na możliwości produkcji serów zagrodowych. Ekspert w dziedzinie produkcji serów na terenie Polski Eugeniusz Mientkiewicz, ze względu na uwarunkowania geograficzne Mazowsza, zachęcał do rozwinięcia tej formy działalności, przedstawił praktyczne przykłady i omówił rzeczywiste problemy przetwórstwa zagrodowego.
Podczas konferencji odbyła się degustacja produktów tradycyjnych. Spotkanie stało się również okazją do konsultacji i wymiany doświadczeń związanych z produkcją i przetwórstwem produktów rolnych.
W seminarium wzięli udział m.in.: Wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Mazowieckiego Marian Krupiński oraz Dyrektor Delegatury Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Ostrołęce Mariusz Popielarz.
Liczba wyświetleń: 447
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.