Z regionu
„Miodobranie” w skansenie
2010.07.05 11:35 , aktualizacja: 2012.03.01 13:41
Autor: Agnieszka Jezierska-Chalicka, MWM w Sierpcu, Wprowadzenie: Iwona Dybowska
Pobieranie miodu wprost ze znajdujących się w ulu plastrów, wirowanie miodu, degustacja różnych rodzajów słodkiego przysmaku z własnoręcznie ubitym masłem i z wiejskim chlebem – to tylko niektóre atrakcje, z jakich można było skorzystać, 4 lipca br., podczas „Miodobrania” w sierpeckim skansenie.
Jak co roku, Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu zorganizowało w pierwszą niedzielę lipca „Miodobranie”, będące uroczystą kontynuacją tradycji pszczelarskiej w regionie. Podczas imprezy można było skosztować miodu i poznać jego lecznicze walory. Na terenie skansenu prezentowano urządzenia służące do pobierania i odwirowywania miodu, maski ochronne, podkurzacze służące do okurzania pszczół, naczynia do przechowywania miodu oraz rozmaite rodzaje uli. W jednej z zagród przygotowano także ekspozycję muzealną pn. „Pszczelarstwo”.
Podczas uroczystości, na terenie skansenu, niczym za dawnych lat, tajniki swoich zawodów prezentowali twórcy ludowi m.in. tkaczka, hafciarka i plecionkarz. W kuźni pracował kowal, a przed karczmą przy kole zasiadł garncarz. Za pomocą kołowrotka powroźniczego kręcono powrozy, a z chrustu powstawały, cieszące się zainteresowaniem wśród dzieci, zabawki. Odbył się także kiermasz wyrobów pszczelich, akcesoriów pszczelarskich oraz potraw regionalnych.
Liczba wyświetleń: 688
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.