Z regionu
Mazowsze na Targach Smaki Regionów
W dniach 11-14 września br. w Poznaniu odbyły się Targi Smaki Regionów, poświęcone regionalnej, naturalnej i tradycyjnej żywności.
Wzorem lat ubiegłych w tegorocznej edycji nie mogło zabraknąć stoiska województwa mazowieckiego. Wystawcy z Mazowsza zaprezentowali m.in. tradycyjne wędliny, ekologiczne warzywa, owoce, soki, dżemy. Podczas trwania targów odbyło się również uroczyste wręczenie „Pereł”- nagród przyznawanych zwycięzcom konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”. W tym roku z Mazowsza, nagrodę otrzymali Państwo Marcinkowscy za makaron radziwiłłowski. Wręczeniu „Pereł” towarzyszyła prezentacja najlepszych wyrobów regionalnych i tradycyjnych. Dużym zainteresowaniem zwiedzających cieszył się Pawilon Regionów, w którym swoją ofertę przedstawiły regiony, powiaty i gminy z terenu całej Polski. Degustacjom kuchni regionalnej towarzyszyły prezentacje zespołów ludowych.
Targi Smaki Regionów, to ekspozycja dzięki której możliwe jest poznanie produktów o oryginalnym smaku, wytwarzanych na podstawie przepisów, które od lat udaskanalane są przez lokalnych producentów. Produkty regionalne są mało znane, często trudno dostępne w sklepach i sieciach handlowych.
Smaki Regionów są szansą dla hurtowników czy właścicieli sklepów, na nawiązanie owocnej współpracy z dostawcami regionalnych przysmaków.
Udział delegacji województwa mazowieckiego w Targach został dofinansowany ze środków Schematu III Pomocy Technicznej PROW na lata 2007–2013, w ramach realizacji Planu Działania Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich w Województwie Mazowieckim na lata 2010-2011.
Liczba wyświetleń: 637
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.