Z regionu
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”
2010.12.09 14:05 , aktualizacja: 2012.03.01 11:10
Autor: Krzysztof Kuran, Departament Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka
Poznaliśmy zwycięzców II edycji Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „Kuchnia Polska na Mazowszu 2010”. Zmagania odbyły się 3 grudnia br. na terenie Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie, ul. Komorska 17/23.
Organizatorem konkursu był Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej 17/23 w Warszawie we współpracy z firmą STALGAST oraz innymi firmami związanymi z gastronomią. Patronat honorowy pełnił między innymi Marszałek Województwa Mazowieckiego Pan Adam Struzik. Urząd Marszałkowski sfinansował zakup pucharów i medali dla zwycięzców i uczestników konkursu. Do finału konkursu zakwalifikowało się 12 zespołów z 12 szkół z całej Polski.
Konkurs składał się z dwóch części kulinarnej i kelnerskiej. Uczestnicy konkursu mieli za zadanie wykonać potrawy w oparciu o tradycyjne surowce takiej jak: kasza gryczana, brukselka, udko z kurczaka w nowoczesnej aranżacji.
Zwycięzcą zmagań tegorocznych został Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Łodzi, który w nagrodę otrzymał Puchar Grand Prix.
Szkoły z Mazowsza mogą pochwalić się:
- II miejscem w konkursie kelnerskim - Zespół Szkół Nr 1 im. Marii Skłodowskiej-Curie w Wyszkowie,
- III miejscem w konkursie kelnerskim - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie ul. Komorska 17/23
oraz
- I miejscem w konkursie kulinarnym - Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie, ul. Majdańska 30/36,
- II miejsce w konkursie kulinarnym - Zespół Szkół Gastronomiczno-Ekonomicznych w Otwocku
- III miejscem w konkursie kulinarnym - Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie ul. Komorska 17/23
- III miejscem w konkursie kulinarnym - Zespół Szkół Gastronomicznych w Warszawie, ul. Poznańska 6/8.
Konkurs przebiegał w bardzo miłej atmosferze przy olbrzymim zaangażowaniu uczniów i pracowników Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych przy ul. Komorskiej w Warszawie. Gośćmi honorowymi były nauczycielki ze szkoły gastronomicznej z Berlina. Konkurs stworzył niepowtarzalną okazję do przybliżenia i pokazania kuchni regionalnej na Mazowszu wśród przyszłej kadry gastronomicznej, co w perspektywie kilku lat może przynieść efekty w zakresie popularyzacji i powrotu do dań regionalnych w lokalach restauracyjnych.
Liczba wyświetleń: 646
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.