Z regionu

Nowa wystawa stała w MWM w Sierpcu

2010.12.15 15:55 , aktualizacja: 2012.03.01 10:37

Autor: Agnieszka Jezierska - Chalicka, MWM, Wprowadzenie: Dorota Łucja Cichocka

11 grudnia br. w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu uroczyście otwarto wystawę stałą „Wnętrza dworskie końca XIX i początku XX wieku” w Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu. Ekspozycja dołączyła do dwóch udostępnionych od 2009 roku dla zwiedzających wystaw: „Kolekcja rzeźby ze zbiorów MWM w Sierpcu” oraz „Transport dworski w zbiorach MWM w Sierpcu”.

 

Nowo otwarta wystawa prezentuje wyposażenie wnętrz dworskich takich jak: salon, jadalnia, kuchnia, kancelaria, gabinet oraz sień. Dekoracyjne meble z epoki, nastrojowe lampy naftowe, fajansowe serwisy, miedziane i mosiężne naczynia oraz inne elementy ekspozycji wzbudziły wiele emocji. Tym bardziej, że w dworku przedstawiony został moment ostatnich przygotowań do wieczerzy wigilijnej. W jadalni przecierając srebra krzątała się ochmistrzyni. W kuchni oddawano się lepieniu uszek i smażeniu ryby. Choć choinka została już udekorowana, a przeważająca część potraw  przygotowana, domownicy wciąż dokonywali ostatnich poprawek. W jadalni można było ujrzeć stół przygotowany do wigilijnej wieczerzy. Nakryty białym obrusem, pod którym tradycyjnie nie mogło zabraknąć siana, zdawał się już tylko czekać na domowników. Gabinet i kancelaria – miejsca nieformalnie należące niemal wyłącznie do „pana domu” zainteresowały szczególnie męską część zwiedzających. Z wielkim entuzjazmem spotkała się degustacja świątecznych ciasteczek, czy też likieru radziwiłłowskiego.

 

Uroczyste otwarcie ekspozycji dworskiej połączone zostało z otwarciem wystawy „Boże Narodzenie na Mazowszu” udostępnianej tradycyjnie co roku w 10 wnętrzach z przełomu XIX i XX wieku. W izbach można było obejrzeć tradycyjnie przyozdobione drzewka choinkowe, akcesoria niezbędne do wykonywania papierowych ozdób choinkowych, czy składniki potrzebne do wypieku świątecznych ciast. Przygotowania do Świąt jawiły się także jako łuskanie fasoli, przędzenie na kołowrotku czy przygotowywanie pochodni do wyjścia na pasterkę. Gościom zaprezentowano również prezentacje dotyczące dań kuchni staropolskiej.

 

             

  • D. Krześniak
  • D. Krześniak
  • D. Krześniak
  • D. Krześniak
  • D. Krześniak
  • D. Krześniak

Liczba wyświetleń: 928

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.