Z regionu

VIII edycja konkursu „Smak ekologicznej żywności”

2011.06.16 09:15 , aktualizacja: 2012.03.01 07:51

Autor: Biuro Prasowe, Wprowadzenie: Iwona Dybowska

fot. Irmina Szymska
fot. Irmina Szymska
fot. Irmina Szymska
fot. Irmina Szymska
fot. Irmina Szymska

Znamy już laureatów konkursu „Smaki ekologicznej żywności”. Od 1 marca dzieci i młodzież z całego Mazowsza rywalizowały ze sobą, prezentując wiedzę dotyczącą ekologii i ekologicznej żywności. Najlepszym nagrody wręczono 15 czerwca br. podczas uroczystego finału w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

 

Konkurs, organizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego, przebiegał w dwóch etapach – szkolnym i wojewódzkim.Pierwszy etap przeprowadzony został przez zgłoszone do konkursu placówki. Uczestnicy musieli odpowiedzieć na 30 pytań testowych oraz 3 opisowe, a także rozwiązać test wiedzy z zakresu rolnictwa i produktu ekologicznego.

 

Konkurs cieszył się dużym zainteresowaniem dzieci. Skierowany był do dwóch grup wiekowych – uczniów szkół podstawowych klas IV-VI oraz gimnazjów. Do urzędu wpłynęło 116 zgłoszeń – aż 81 szkół podstawowych oraz 35 gimnazjów wyraziło chęć uczestniczenia w rywalizacji. Do udziału w II etapie konkursu zakwalifikowało się 40 szkół podstawowych i 26 gimnazjów. W efekcie wyłoniono 6 laureatów.

 

Dzięki udziałowi w konkursie młodzież mogła zgłębić wiedzę na temat ekologii i ekologicznej żywności oraz promowania certyfikowanych produktów rolnictwa ekologicznego.

Liczba wyświetleń: 978

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.