Z regionu

IV Jesień na Mazowszu i Podlasiu

2005.11.07 00:00

Autor: Administrator, Wprowadzenie: Administrator

IV Festiwal Kuchni Regionalnej, znany wszystkim jako JESIEŃ NA MAZOWSZU I PODLASIU, zgromadził w niedzielę 6 listopada br. w Sokołowie Podlaskim amatorów kuchni podlaskiej.

Imprezę, która odbyła się w Sokołowkim Ośrodku Kultury rozpoczęła Olimpiada Wiedzy o Przedsiębiorczości i Gospodarstwie Domowym, w której udział wzięło 16 gospodyń z terenu Powiatu Sokołowskiego. W zmaganiach powiatowych najlepsze wyniki osiągnęły: Agata Strzałkowska (gm. Sokołów Podlaski), Halina Rucińska (gm. Bielany) i Ewa Prokopczuk (gm. Sterdyń). Zwyciężczyniom pamiątkowe dyplomy wręczył kierownik Wojewódzkiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego Delegatury w Siedlcach Jan Skup, dodatkowo wójtowie gmin obdarowali laureatki sprzętem AGD.

Po zmaganiach umysłów odbył się konkurs na najsmaczniejszą potrawę regionalną. Wzięło w nim udział ponad dwadzieścia gospodyń Powiatu Sokołowskiego. Wszechobecne dania z ziemniaków, dyni, marchwi, maku i miodu wypełniały apetycznym zapachem cały ośrodek kultury. Wszyscy mogli skosztować takich pyszności jak parowańce, kugiel, powidła z dyni z żurawiną, wino z ziemniaków czy kiełbasa kosowska podsuszana. W szranki konkursu stanęły gospodynie, które umiejętnościami, kultywowaną tradycją i pomysłowością w kuchni nie mają sobie równych.



Stoisko M.Dąbrowskiej, która zdobyła główną nagrodę w konkursie


Główną nagrodę Festiwalu Kuchni Regionalnej zdobyła Małgorzata Dąbrowska z Hołowienek (gm. Sabnie) za smakołyki z dyni (napój z dyni z jabłkiem i winogronem, pikantna zupa-krem z dyni, powidła z dyni z jarzębiną) i kiełbasę jałowcową. Zwyciężczyni jest wielokrotną laureatką kulinarnych konkursów ogólnopolskich. W roku 2005 zdobyła nagrody w konkursie organizowanym przez Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego (I nagroda za kiełbasę swojską jałowcową, II nagroda za nalewkę z żurawiny), zaś w 2003 sękacz Pani Małgorzaty zdobył przychylność jury konkursu organizowanego przy wsparciu Funduszu Współpracy Programu AgroSmak.

II Laureatką sokołowskiego konkursu kuchni regionalnej została Małgorzata Słoniewska z Kosowa Lackiego za wyrób kiełbasa kosowska podsuszana z dodatkiem kolendry, wędzona drzewem dębowym.



Regionalne smakołyki


Laureatkami konkursu Festiwalu Kuchni Regionalnej zostały ponadto: Krystyna Szulborska (za szczupaka faszerowanego), Zofia Kalinowska (za wino z ziemniaków), Teresa Ładziak (za swojski chleb i swojskie masło), Agnieszka Augustyniak (za pasztet z kaczki bez mielenia), Krystyna Kwiek (za chleb pieczony na liściu chrzanowym) i Mirosława Komosa (za pyzy z kapustą i grzybami).

Po degustacji potraw dla uczestników konkursu przygotowano coś dla ducha, czyli wspaniałe widowisko „Wesele Boryny”, w wykonaniu Amatorskiego Zespołu Regionalnego im. Stanisława Reymonta z Lipiec Reymontowskich. W części artystycznej Festiwalu wystąpił również Zespół Pieśni i Tańca Sokołowianie.



"Wesele Boryny" w wykonaniu zespołu z Lipiec Reymontowskich


Gośćmi Festiwalu byli: Dyrektor Delegatury UMWM w Siedlcach Stefan Szańkowski, Ilona Jaroszek – Nowak z Departamentu Kultury, Promocji i Turystyki UMWM w Warszawie oraz Alicja Jankiewicz z Mazowieckiego Centrum Kultury i Sztuki.

Liczba wyświetleń: 458

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.