Z regionu
XI edycja konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów"
2011.08.08 10:25 , aktualizacja: 2012.02.29 15:03
Autor: Krzysztof Zaniewski, Departament Rolictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich, Wprowadzenie: Agnieszka Stabińska
Zachęcamy do udziału w XI edycji konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy regionalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną.
Celem konkursu jest:
- Identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników.
-
Poszukiwanie produktów specyficznych, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać
się jego wizytówką. -
Upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania walorów specyficznych, regionalnych produktów
w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki (a w szczególności – agroturystyki) oraz rzemiosła
i przetwórstwa. -
Nominacja konkursowych produktów do katalogu rodzimej żywności wyjątkowej jakości oraz wskazanie na możliwość ubiegania się przez laureatów konkursu o odpowiednią prawną ochronę, zgodną
ze standardami obowiązującymi w UE.
W konkursie mogą wziąć udział wszystkie osoby i podmioty, które przedstawią produkty spełniające warunki określone w regulaminie konkursu oraz przyślą, w terminie do 12 sierpnia 2011 r., wypełnione karty zgłoszeniowe, na niżej podany adres:
Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego
ul. Kruczkowskiego 3, pok. 9
00-380 Warszawa
z dopiskiem: „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”
Pliki do pobrania
Liczba wyświetleń: 565
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.