Z regionu
Tegoroczne „Smaki Regionów” wybrane
2011.08.26 12:55 , aktualizacja: 2012.02.29 14:58
Autor: Izabela Kuźniewska, Wprowadzenie: Monika Guzowska
24 sierpnia br. w Poświętnem, w płońskim oddziale Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego odbył się finał regionalny XI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów”.
Do konkursu zgłoszono 50 produktów i potraw z terenu całego województwa mazowieckiego. W skład Komisji Konkursowej weszli przedstawiciele Departamentu Rolnictwa i Modernizacji Terenów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Mazowieckiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.
Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów, Komisja Konkursowa przyznała laureatom nagrody:
w kategorii produktów i przetworów roślinnych zwyciężyli ex aequo – Franciszek Kesler za olej rzepakowy Keslera i Barbara Błaszczyk za kurki wielkanocne. Drugie miejsce zdobyła Alina Sztabnik za pagaje, a trzecie – Ireneusz Kostrzewski za mus malinowy.
W kategorii produktów i przetworów zwierzęcych jury postanowiło pierwszą nagrodą uhonorować Artura Zarzyckiego za Skołatowską szynkę dziedzica, Pawła Surażyńskiego i firmę Suraż – Pol Zakład Przetwórstwa Mięsnego za szynkę dojrzewającą, Sławomira Rosiaka za ser podpuszkowy ,,ze stołu” oraz Gospodarstwo Rolne Wioletty i Dariusza Marcinowskich za masło klarowane. Drugą nagrodę przyznano firmie Julian S. Bielawski ,,Koneser” za szynkę zbójnicką z prosięcia i Małgorzacie Gilewskiej za szynkę wędzoną podpuszkową. Trzecią nagrodą wyróżniono Piotra Kubajewskiego za kiełbasę z szynki.
W kategorii napojów I nagroda trafiła do Anny Kołeckiej za pigwówkę przęsławicką na miodzie i Elżbiety Protasiewicz za nalewkę spokojna starość. II nagroda powędrowała do Haliny Nałęcz za nalewkę długowieczności, natomiast III nagroda do Stowarzyszenia Gminnego Koło Gospodyń Wiejskich ze Szczytna za nalewkę malinową.
W kategorii inne produkty regionalne przyznano tylko jedną – III nagrodę, którą otrzymała Marta Daniszewska za przysmak Błażeja.
Podczas uroczystości zostały również przyznane trzy nagrody przez Agencję Rynku Rolnego. Ogłoszono także nominacje do Perły 2011: Paweł Surażyński Suraż – Pol Zakład Przetwórstwa Mięsnego za kiełbasę mazowiecka podsuszaną, Halina Witkowska za Fafernuchy natomiast Wioletta i Dariusz Marcinowscy zostali dwukrotnie nominowani – za Likier Radziwiłłowski i rosół dworski polski mazowiecki.
W grupie gastronomicznej Komisja Konkursowa przyznała następujące nagrody:
I – Wioletta i Dariusz Marcinowscy za rosół dworski polski mazowiecki i kapłon staropolski w śmietanie,
II – Restauracja ,,Poświętne” w Płońsku za żurek i pierogi z mięsem i bukietem surówek,
III – Teresa Murzynowska, Zdzisław Wiśniewski za zupę krem z dyni i ziemniaczane kluski z serem. Wyróżnienie w tej kategorii otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich z Serocka za roladę ziemniaczaną i kotlety mięsno-kapustne.
Liczba wyświetleń: 730
powrótSzanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.