Inne

Rozstrzygnięto XVI edycję konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”

2016.06.15 15:30 , aktualizacja: 2016.06.16 10:26

Autor: Marta Król (RW), Wprowadzenie: Monika Gontarczyk

  • potrawa zwycięska w kategorii Gastronomia – Kurpiowska zupa kurkowa i Kugiel z żeberkiem Fot. Marta Król
  • chleb pełnoziarnisty Fot. Marta Król
  • czernickie pierogi Fot. Marta Król
  • kiełbasa królewska Fot. Marta Król
  • laleczki odpustowe Fot. Marta Król
  • ciastka z maszynki ze skwarkami Fot. Marta Król
  • produkt nominowany do nagrody „Perła 2016” – ser turski Fot. Marta Król
  • uczestnicy konkursu Fot. Marta Król
  • laureaci konkursu Fot. Marta Król

Podczas Mazowieckich Dni Rolnictwa (11 czerwca) poznaliśmy laureatów konkursu. Spośród 60 zgłoszeń w kategorii „Produkt” oraz 4 w kategorii „Potrawa” jury nagrodziło 12 produktów i przyznało 8 wyróżnień.

 

Dostarczone do oceny produkty i potrawy charakteryzowały się tradycją zakorzenioną w kulturze regionu. Podzielono je na kategorie:

  • produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego;

  • produkt regionalny pochodzenia roślinnego;

  • napój regionalny;

  • inny produkt regionalny

  • część gastronomiczna.

Laureaci

Zwyciężyły: kaszanka gryczana, ser kozi gospodyni Anny, miód nektarowy wiśniowy oraz faceliowy, galaretka z czarnej porzeczki, chleb pełnoziarnisty, buła drożdżowa z kruszonką, ciastka z maszynki ze skwarkami, laleczki odpustowe, lemoniada mniszkowa, leśna jeżynówka, piwgwówka i twarogowe kopytniaki.

 

W kategorii gastronomia zwyciężyła Restauracja Kugiel z Ostrołęki, która przygotowała Kurpiowską zupę kurkową oraz Kugiel z żeberkiem. Dodatkowo komisja konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2016” 3 produkty – ser turski z Turskiej Doliny, nalewkę nadbużańską mirabelkę Ewy Mitowskiej oraz olej rzepakowy tłoczony na zimno Krzysztofa Kowalskiego.

 

O konkursie

Ideą przedsięwzięcia jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze.

 

Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” wpisuje się w realizację dwuletniego Planu Operacyjnego na lata 2016–2017 (etap I – 2016 r.) w ramach Planu Działania KSOW na lata 2014–2020 w części dotyczącej operacji własnych Sekretariatu Regionalnego KSOW w województwie mazowieckim.

Liczba wyświetleń: 541

powrót

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.