Mazowsze serce Polski nr 4/18

Maria Grzegorzewska – twórczyni pedagogiki specjalnej w Polsce

2018.04.18 07:00 , aktualizacja: 2018.04.18 10:55

Pedagog, profesor, twórczyni pedagogiki specjalnej w Polsce – w 130. rocznicę urodzin przypominamy jej sylwetkę.

więcej o: Maria Grzegorzewska – twórczyni pedagogiki specjalnej w Polsce

Żyrardów – stolica lnu, wynalazków i zabytków

2018.04.18 06:40 , aktualizacja: 2018.04.18 13:43

Co łączy francuskiego konstruktora z Żyrardowem? Kto chce uwolnić Filipa de Girarda? W naszych podróżach po „Mazowieckich szlakach” zapraszamy do niezwykłego miasta.

więcej o: Żyrardów – stolica lnu, wynalazków i zabytków

OSP błyskawica

2018.04.18 06:30 , aktualizacja: 2018.04.18 10:55

Panowie Zdzisiek i Jurek sławią zalety strażaków ochotników i wspominają na osiedlowej ławeczce mrożące krew w żyłach i śmieszne przygody z druhami.

więcej o: OSP błyskawica

Smaki Mazowsza

2018.04.18 06:20 , aktualizacja: 2018.04.18 13:41

Pierwsza polska książka kucharska Za taką uważa się dzieło kulinarnego patrioty, pełniącego funkcję kuchmistrza na dworze Lubomirskich w Wiśniczu, Stanisława Czernieckiego, wydane w 1682 r. pt. „Compendium ferculorum”. Nie znajdziemy w niej przepisu na kotlet schabowy. Odkryjemy za to wiele zaskakujących ciekawostek. Znamienne dla XVII-wiecznej kuchni polskiej arystokracji było dodawanie dużych ilości ostrych, egzotycznych przypraw (głównie szafranu, imbiru, pieprzu, gałki muszkatołowej i cynamonu). Obficie używano octu, zakwasu, cytryn i limonek, które łączono często z cukrem, konfiturami oraz rodzynkami. Słowem, potrawy polskie to dania ostro doprawione, o palącym smaku, intensywnym zapachu i nienaturalnym kolorze. Przyrządzano je głównie na bazie mięs oraz ryb. Zupy były czymś obcym w polskiej kuchni, a ro-sół, którego w „Compendium” znajdziemy aż 16 rodzajów, wielki kuchmistrz zaliczył do dań mięsnych.

więcej o: Smaki Mazowsza

Z miłości do słodkości

2018.04.18 06:10 , aktualizacja: 2018.04.18 11:02

Tort – nieodzowny element każdego przyjęcia. Musi być efektowny, kusić formą, wykonaniem, ale przede wszystkim smakiem. Harmonijne połączenie tych elementów to sztuka. Patrząc na prace Elżbiety Grabskiej, można śmiało powiedzieć, że tworzy słodkie arcydzieła.

więcej o: Z miłości do słodkości

Wiersze Czytelników

2018.04.18 06:00 , aktualizacja: 2018.04.18 10:55

W tym numerze prezentujemy twórczość poetycką Grażyny Makulec i Józefa Marta.

więcej o: Wiersze Czytelników

Szanowni Państwo, jeżeli opublikowany artykuł nie jest prawidłowo odczytany przez czytnik ekranu, prosimy o przesłanie uwag do artykułu wraz z podaniem linka do informacji, której dotyczy pytanie. Postaramy się udostępnić bardziej czytelny plik.